Guvernul Ungureanu, în faţa primului test parlamentar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Moţiune USL

Guvernul Ungureanu, în faţa primului test parlamentar

Eveniment 17 Aprilie 2012 / 00:00 571 accesări

EMOŢII Nici bine nu s-a uscat semnătura lui Traian Băsescu de pe actul de învestitură, că Guvernul Ungureanu se confruntă deja cu prima moţiune de cenzură. Dacă Boc şi camarila sa au rezistat asalturilor Opoziţiei, de data aceasta, ca urmare a dezertărilor înregistrate zilnic, în tabara Puterii, liderii Coaliţiei au emoţii. O recunoaşte chiar şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, cel care a anunţat, sâmbătă, că parlamentarii Uniunii vor fi prezenţi în sală la dezbaterea moţiunii de cenzură, care va fi introdusă de Opoziţie, dar nu vor vota. Kelemen a adăugat că nu are emoţii cum vor vota senatorii şi deputaţii UDMR la moţiunea de cenzură, ci are emoţii „cum vor vota alţii”. „Nu ştiu când se va depune moţiunea de cenzură, nu ştiu ce va conţine. Dacă va face referire şi la UMF Târgu Mureş, sigur că deputaţii şi senatorii UDMR vor fi în sală şi nu vor vota, dacă nu va face referire la UMF, tot vor fi în sală şi nu vor vota. Nu noi trebuie să asigurăm majoritatea şi să demonstrăm că vrem să schimbăm Guvernul, ci colegii care iniţiază moţiunea de cenzură”, a spus liderul UDMR. Potrivit acestuia, situaţia privind moţiunea de cenzură pe tema înfiinţării unei facultăţi maghiare la UMF Târgu Mureş este „absurdă”, Opoziţia cerând demiterea Guvernului „pentru aplicarea legii”. Pe de altă parte, liderul UDMR, Kelemen Hunor, crede că moţiunea de cenzură a USL va fi un test pentru Coaliţie. El crede că, dacă moţiunea trece, Coaliţia a luat sfârşit, pentru că înseamnă că nu există o voinţă politică pentru a susţine actualul Guvern.

RECLAMAŢII Prima moţiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Mihai-Răzvan Ungureanu ar urma să fie depusă, astăzi, de USL, la două luni şi o săptămână de la învestirea Cabinetului, demersul Opoziţiei fiind centrat pe situaţia UMF Târgu Mureş. Moţiunea de cenzură ar urma să fie şi prima acţiune parlamentară a Opoziţiei în actuala sesiune legislativă, care a început la 1 februarie, dată de la care parlamentarii USL sunt în grevă parlamentară. Liderii USL au anunţat, în 1 aprilie, că vor depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului, imediat după Paşti, mai precis în 17 aprilie. Temele enunţate de Victor Ponta atunci pentru moţiunea de cenzură erau: înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, care presupune, în opinia Opoziţiei, „cedarea premierului Ungureanu în faţa UDMR”, precum şi „cedarea în faţa intereselor străine de a vinde ce a mai rămas din resurse” şi „cedarea în faţa dorinţei baronilor care încă au rămas la PDL”, cu referire la Hotărârea de Guvern prin care se acordă bani primăriilor.

AMÂNARE Deşi în ultimele două săptămâni liderii USL au dat ca sigură data de 17 aprilie pentru depunerea moţiunii de cenzură, este posibil ca aceasta să mai fie amânată, aşa cum reiese din declaraţiile de vineri ale preşedintelui PSD, Victor Ponta, care a anunţat că, marţi (astăzi - n.r.), el şi Crin Antonescu vor avea o întâlnire cu grupurile parlamentare ale PSD şi PNL din Senat, pentru a constata şi în mod oficial „reluarea majorităţii” în această Cameră legislativă, iar miercuri se vor întâlni cu grupurile de la Camera Deputaţilor, „pentru a vedea în ce măsură acolo, dincolo de fraudările Robertei Anastase, mai există cu adevărat o majoritate”. „În urma acestor consultări depunem moţiunea de cenzură şi, cel mai probabil, conform termenelor constituţionale, în săptămâna 23 - 28 aprilie vom vota moţiunea de cenzură”, a spus Ponta.



12