Guy Laliberte a ajuns la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Guy Laliberte a ajuns la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale

Monden 03 Octombrie 2009 / 00:00 502 accesări

Miliardarul canadian Guy Laliberte, fondatorul Cirque du Soleil, a ajuns la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), vineri, cu ajutorul unei capsule spaţiale ruseşti Soyuz. Capsula Soyuz TMA-16, care a avut la bord şi un cosmonaut rus şi un astronaut american, s-a conectat cu succes la ISS, la două zile după ce a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.

Guy Laliberte, al şaptelea turist spaţial, primul ”clovn” în spaţiu, va lansa, pe 9 octombrie, de la bordul ISS, ”un poem către umanitate, dedicat rezervelor de apă ale Terrei”, lansare ce va fi urmată de un ”eveniment artistic planetar, prezentat în 14 oraşe de pe cinci continente”. Acest spectacol, ale cărui elemente vor varia în funcţie de specificul publicului şi de fusul orar, urmînd să aibă loc fie în teatre, fie în aer liber, va fi difuzat în direct pe internet, pe site-ul oficial al fundaţiei ecologiste One Drop (onedrop.org), în parteneriat cu AOL.com. La aceste spectacole vor participa, printre alţii, şi fostul vicepreşedinte american Al Gore şi rockerii irlandezi din trupa U2. Guy Laliberté, fost artist de circ, situat pe poziţia 261 în topul celor mai bogaţi oameni din lume alcătuit de revista ”Forbes”, are o avere estimată la 2,5 miliarde de dolari. El a plătit peste 35 de milioane de dolari pentru a deveni cel de-al şaptelea turist spaţial, iar înainte de decolare, a pozat în faţa camerelor de filmat purtînd un nas roşu de clown. Compania Cirque du Soleil a fost înfiinţată în 1984. În prezent, această companie numără peste 4.000 de angajaţi, dintre care peste 1.000 sînt artişti profesionişti de circ, care provin din peste 40 de ţări, inclusiv România. În 2009, Cirque du Soleil va prezenta 19 spectacole diferite, în America de Nord, Europa, Asia şi Oceania.

Primul turist care a ajuns la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale a fost americanul Dennis Tito (2001). Acesta a fost urmat de sud-africanul Mark Shuttleworth (2002), americanul Greg Olsen (2005), americanca de origine iraniană Anousheh Ansari (2006), americanul de origine maghiară Charles Simonyi (2007) şi americanul Richard Garriott. Charles Simonyi, unul dintre pionierii gigantului american Microsoft, a intrat în istorie ca fiind primul om care nu este de profesie astronaut, dar care a reuşit să participe la două misiuni spaţiale, ultimul său sejur în spaţiu avînd loc în martie 2009. ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de SUA şi la realizarea căruia participă 16 ţări.

Taguri articol


12