Hacikar - mărturie a prieteniei dintre români și armeni, pe faleza de la Cazino

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Monument unic, realizat din lavă solidificată și sculptat cu migală

Hacikar - mărturie a prieteniei dintre români și armeni, pe faleza de la Cazino

Cultură 25 Aprilie 2017 / 15:03 5088 accesări

Modelul de conviețuire dobrogean și, în special, constățean a fost mereu un exemplu pentru alte popoare. Și nu există ocazie în care acest lucru să nu fie recunoscut și apreciat. De curând, Comunitatea Armenilor din România a făcut un cadou special pentru Constanța, în semn de recunoștință pentru bunele relații dintre cele două popoare. Este vorba despre un Hacikar, monument specific culturii armenești, realizat manual, cu migală, dintr-o rocă formată din lavă solidificată de-a lungul mileniilor. Deși există mii de asemenea monumente în lume, cel de la Constanța este unic prin decorațiunile sale. Monumentul a fost dezvăluit publicului în cadrul unei festivități emoționante.

Faleza din zona Cazinoului din Constanța găzduiește, din această săptămână, un monument deosebit, ce poartă pecetea prieteniei seculare dintre români și armeni. Este vorba despre Hacikar, o veritabilă bijuterie sculpturală cu un model unic, realizată manual din rocă vulcanică și dăruită nouă de către poporul armean. „Acest monument reprezintă o dovadă a prezenței multiseculare a armenilor în Dobrogea, precum și a gratitudinii lor pentru ospitalitatea cu care au fost primiți. Cinstim memoria înaintașilor noștri și martirilor neamului armenesc, care și-au apărat identitatea și credința”, scrie la baza monumentului.

EVENIMENT EMOȚIONANT

Hacikarul din Constanța a fost dezvăluit locuitorilor în cadrul unei festivități emoționante ce a avut loc marți, 25 aprilie, și la care au participat mai mulți reprezentanți ai comunității armene din România, PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, care a oficiat o slujbă de sfințire a monumentului, precum și oficialități armene și române. „Pentru noi, este un pas pe un drum nesfârșit. Este o rememorare a lucrurilor bune pe care le-au făcut armenii pentru Constanța, dar și un semn de gratitudine pentru modul în care au fost primiți de către dobrogeni”, a declarat președintele Comunității Armenilor din România, Liviu Merdinian. La rândul său, PS Episcop Datev Hagopian, Întâistătător al Arhiepiscopiei Bisericii Armene din România, a vorbit despre importanța României în viața comunității armene, care a fost supusă multor suplicii de-a lungul anilor. „România a fost a doua casă pentru poporul armean. Această țară ar trebui să fie un exemplu pentru alte țări din Occident”, a spus episcopul.

DE CE ESTE SPECIAL ACEST MONUMENT

Hacikarul, piatra-cruce sau crucea de piatră, este definitoriu pentru cultura armeană. Realizat din bazalt sau tuf vulcanic (lavă solidificată prin răcire naturală, de-a lungul mileniilor), acest monument este sculptat manual sub forma unei cruci, decorată cu motive ornamentale vegetale și zoomorfe - struguri și frunze de viță - care simbolizează învierea lui Hristos. În jurul crucii sunt cioplite adesea motive ornamentale geometrice, simboluri florale ce sugerează veșnicia, precum și imagini de sfinți. Hacikarul de la Constanța este unic în lume, dat fiind faptul că fiecare monument de acest gen are propriile decorațiuni originale. Armenia este unica țară unde se află mai mult de 50.000 de astfel de monumente sculptate manual, iar în România se află alte patru Hacikaruri, în afară de cel de la Constanța: în București, Suceava, Pitești și Botoșani.

CITEȘTE ȘI:

Hacikar - Crucea-monument, o minune încremenită în lavă, la Constanţa



12