Agenţiile secrete americane au dovezi că hackeri străini, posibil angajaţi de guvernele unor ţări, spionează candidaţi la funcţia de preşedinte al Statelor Unite, afirmă James Clapper, directorul Serviciilor de Informaţii, în contextul în care serverul lui Hillary Clinton a fost atacat de un român. ”Avem deja indicii ale unor atacuri cibernetice. Probabil vom asista la atacuri suplimentare”, a spus James Clapper. Biroul Federal pentru Investigaţii (FBI) şi Departamentul american pentru Securitatea Internă vor lua măsuri pentru protejarea echipelor de campanie, a dat asigurări James Clapper, citat de ABC News.
Actualul preşedinte al SUA, Barack Obama, şi adversarul său, Mitt Romney, au fost vizaţi de atacuri cibernetice chineze, în campania electorală din 2012. În urmă cu câteva săptămâni, grupul internaţional de hackeri Anonymous i-a declarat... război cibernetic lui Donald Trump, favorit să reprezinte Partidul Republican în scrutinul prezidenţial din 8 noiembrie. ”Cel mai probabil pot fi chinezii şi iranienii. Ei au capacităţile tehnice şi chiar dorinţa de a perturba alegerile din Statele Unite. Am speranța că CIA procedează la fel cu alegerile din străinătate”, a explicat John Dickson, expert la compania de softuri Denim Group.
Recent, hackerul român Marcel Lehel Lazăr a declarat pentru Fox News că a accesat cu uşurinţă mailurile fostului secretar de stat Hillary Clinton. Serverul acesteia conţinea 2.200 de e-mailuri cu informaţii clasificate şi 22 cu informaţii strict secrete. Hackerul român este deţinut în prezent într-o închisoare situată în statul american Virginia. Echipa de campanie a lui Hillary Clinton a respins afirmaţiile hackerului român, catalogându-le ”declaraţii ale unui infractor făcute din celulă”.