Pirateria informatică devine un delict tot mai grav. Totuşi, inteligenţa şi perseverenţa hackerilor încep să fie recunoscute. De exemplu, Gabriel Bogdan Ionescu, în vîrstă de 23 de ani, hacker-ul român deţinut în Italia şi admis la Politehnica din Milano, are şanse mari să fie eliberat în curînd şi va colabora cu procurorii italieni pentru combaterea infracţiunilor informatice. Tribunalul de Supraveghere din Milano a recomandat eliberarea tînărului român şi încredinţarea sa în grija unei comunităţi religioase din Como, în regiunea Lombardia. Decizia urmează să fie analizată de judecători. De mai mult timp, tînărul colaborează din închisoare cu o companie care ajută autorităţile judiciare să combată fraudele informatice. Cererea sa de eliberare are şanse mari să fie aprobată, în contextul în care şi procurorii au fost de acord cu diminuarea pedepsei tînãrului.
Gabriel Bogdan Ionescu a fost arestat în 2008, la Craiova, împreună cu alţi hackeri români. Olimpic la matematicã, cîştigător al Olimpiadei Balcanice de Informatică, tînărul a fost extrădat în Italia şi condamnat la trei ani şi o lună de închisoare, pentru o fraudã informaticã. În octombrie 2008, tînărul a fost admis primul la Facultatea de Inginerie Informatică a Universităţii din Milano. Gabriel şi alţi hackeri români trimiteau e-mail-uri posesorilor de conturi la poşta italiană, cerîndu-le să ofere date personale. Potrivit presei italiene, tinerii ar fi obţinut prin această metodă aproximativ 100.000 de euro.
Într-un alt colţ de lume, un alt hacker, un suedez în vîrstă de 21 de ani, a fost inculpat, marţi, pentru piratarea sistemului informatic al NASA şi al companiei producătoare de echipamente de telecomunicaţii CISCO. Philip Gabriel Pettersson, cunoscut şi sub porecla de Stakkato, a fost inculpat de intruziune într-un sistem informatic şi de deturnare de secrete comerciale. Tînărul este acuzat că a pătruns, în mai 2004, în sistemul informatic al CISCO, companie cu sediul la San Jose, California şi că ar fi furat un cod operaţional. Este, de asemenea, bănuit că ar fi spart, în mai şi octombrie 2004, calculatoarele Centrului de Cercetare AMES al NASA şi pe cele ale unui departament de calcul informatic de la NASA din Moffett Field, ambele în California. Departamentul american al Justiţiei nu ştie unde se află în prezent tînărul, dar continuă să coopereze cu autorităţile suedeze. Pentru fiecare dintre cele cinci capete de acuzare împotriva sa, tînărul riscă un maxim de zece ani de închisoare şi o amendă de 250.000 de dolari.