În plin conflict mondial cu organizația teroristă Stat Islamic, ce deține controlul asupra unor zone importante din Siria și Irak, hackerii par să fi descoperit existența unor lacune îngrijorătoare de securitate în sistemele de apărare de tip Patriot, deținute de SUA și alte state NATO. În Turcia, la frontiera cu Siria, unde autoritățile de la Ankara au masat, zilele trecute, importante efective militare pentru a contracara eventuala extindere a conflictului din țara vecină, dar și pătrunderea elementelor teroriste din Siria în Turcia, un sistem de rachete Patriot a fost... manipulat electronic de o minte criminală. Din fericire, incidentul s-a vrut a fi doar o dovadă a priceperii periculoase a hackerilor, dar constituie un avertisment pentru persoanele responsabile cu securitatea acestor sisteme.
Controlul unor sisteme de rachete de tip Patriot aparţinând Germaniei - staţionate în Turcia - a fost preluat pentru o scurtă perioadă de timp de hackeri, scria presa locală, marţi. Atacul informatic asupra unor rachete antiaeriene de tip Patriot a avut loc la frontiera Turciei cu Siria. Sistemul american antiaerian a fost staţionat în zonă de către Bundeswehr (armata germană) pentru a apăra Turcia, în calitate de aliat NATO. Potrivit revistei funcţionarilor publici, sistemul de rachete a efectuat comenzi inexplicabile. Imediat după incident era neclar când au fost efectuate comenzile şi în ce au constat. Revista speculează pe marginea a două puncte slabe ale sistemului de rachete care ar fi putut fi exploatate de către hackeri. Unul dintre ele ar fi Sensor-Shooter-Interoperability (SSI) - care asigură schimbul de informaţii în timp real între lansatorul de rachete şi sistemul său de control. Celălalt punct slab expus ar fi un cip care controlează ghidarea armei. Atacatorii ar fi obţinut acces în două moduri: prin preluarea controlului asupra exploatării sistemului de rachete sau prin furtul unor date pe care acesta le-ar conţine.
Sistemul american de rachete de tip Patriot se află în serviciul armatei SUA din 1984 şi a fost folosit prima dată în operaţiuni din timpul primului război din Golf, în 1991. Turcia a cerut în 2012 ca partenerii săi NATO să o susţină, prin staţionarea unor sisteme de rachete de tip Patriot pe teritoriul său, după ce războiul civil din Siria s-a extins până la frontiera sa de sud. Germania a anunţat în iunie 2015 că ar putea înlocui sistemul Patriot cu Meads, un sistem de apărare antiaeriană conceput în cooperare cu SUA şi Italia.