Comercializarea online a biletelor pentru Festivalul de Film de la Melbourne a fost blocată, sîmbătă, de hackerii chinezi, după ce organizatorii au respins cererea autorităţilor de la Bejing de a retrage difuzarea unui documentar despre Rebiya Kadeer, un controversat lider uigur. Organizatorii se aşteptau la un boicot, iar hackerii chinezi au sabotat, din nou, site-ul festivalului şi au pus în aşteptare toate biletele, astfel încît eventualii doritori să nu mai poată achiziţiona tichetele de acces la cel mai mare festival de film din Australia. Pentru cîteva ore comenzile au fost posibile doar prin intermediul telefonului dar, în decursul aceleiaşi zile, organizatorii au reuşit să remedieze problema. Reprezentanţi ai Festivalului de la Melbourne anticipează că şi în decursul primei săptămîni din august vor urma alte atacuri din partea protestatarilor chinezi. Poliţia a investigat atacurile electronice care par să fi fost direcţionate din calculatoare aflate în China.
Site-ul Festivalului de Film de la Melbourne a fost şi în urmă cu o săptămînă ţinta unui atac al hackerilor, care au afişat steagul chinez pe site, împreună cu mesaje cu critici la adresa liderului uigur, solicitîndu-le organizatorilor să ceară scuze poporului chinez. În plus, potrivit directorului festivalului, Richard Moore, organizatorii au fost asaltaţi cu email-uri de protest faţă de prezenţa în festival a documentarului despre liderul uigur Rebiya Kadeer. Richard Moore a mai afirmat că ataşatul cultural chinez la Melbourne a făcut presiuni pentru retragerea filmului din festival. Filmul contestat este documentarul “Ten Conditions of Love”, regizat de australianul Jeff Daniels şi finanţat de Film Victoria, împreună cu Screen Australia. În urmă cu două săptămînă, trei regizori chinezi participanţi la festivalul australian şi-au retras peliculele din competiţie, în semn de protest faţă de participarea documentarului controversat la acelaşi eveniment.
Cel puţin 140 de persoane au fost ucise şi alte peste 800 au fost rănite, la începutul lunii iulie, în urma unor revolte etnice care au avut loc la Urumqi, capitala regiunii autonome Xinjiang, populată majoritar de musulmani. Acestea au fost cele mai grave incidente etnice din China petrecute în ultimele decenii. Autorităţile chineze îl acuză pe liderul Congresului Mondial Uigur, Rebiya Kadeer, în vîrstă de 62 de ani, că ar fi organizat aceste revolte. Reprezentanţi ai uigurilor au anunţat că între 600 şi 800 de persoane au murit în violenţele din Xinjiang. Poliţia din provincia Xinjiang a anunţat, duminică, arestarea a 319 de persoane în urma anchetei asupra violenţelor interetnice. Forţele de ordine confirmaseră anterior arestarea a peste 1.600 de persoane, cifră avansată iniţial de presă.