Un grup de hackeri alături de o serie de militanţi pentru respectarea drepturilor au anunţat ieri intenţia de a da în judecată autorităţile germane pentru că ar fi ajutat servicii secrete străine să aibă acces la date personale ale propriilor cetăţeni. Totodată, Clubul „Chaos Computer“ şi Liga pentru Drepturile Omului au depus o plângere oficială pe lângă Parchetul federal de la Berlin, în care denunţă faptul că Angela Merkel, în calitate de cancelar, şi alţi oficiali din Guvernul său au tolerat sau chiar au ajutat Agenţia pentru Securitate Naţională din SUA (NSA) şi agenţia britanică GCHQ să îi spioneze pe cetăţenii germani. Grupurile fac referire la dezvăluirile făcute de fostul consultant al NSA Edward Snowden şi susţin că pot dovedi că email-uri, mesaje postate pe reţelele de socializare sau chiar convorbiri telefonice ale unor cetăţeni germani obişnuiţi au fost interceptate de serviciile de spionaj american şi britanic, în lipsa unui pretext valid şi a unei decizii judecătoreşti, ceea ce este ilegal, potrivit legislaţiei federale. Clubul „Chaos Computer“ se autoproclamă cel mai mare grup de hackeri din Europa, afirmând că veghează îndeaproape la respectarea drepturilor membrilor săi.
Încă de la primele dezvăluiri care au privit activităţile de spionaj la adresa cetăţenilor şi liderilor germani, Parchetul de la Berlin nu şi-a ascuns intenţia de a formula acuzaţii oficiale. Însuşi cancelarul Merkel a fost spionat, unul din telefoanele sale mobile fiind interceptat de NSA. Mai multe grupuri care militează pentru drepturile omului din Germania au acuzat Cancelaria Merkel că nu este mai fermă în chestiunea respectării intimităţii şi datelor personale pentru a nu prejudicia relaţiile diplomatice cu SUA.
Când vine vorba, însă, despre protecţia datelor personale în faţa hackerilor, reacţia autorităţilor nu mai întârzie. White Lodging, o companie care gestionează francize ale hotelurilor Hilton, Marriott, Sheraton şi Westin, a fost vizată, în 2013, de atacuri informatice care le-au permis hackerilor să aibă acces la date despre cardurile clienţilor. Surse din industria bancară au constatat fraude privind date ale unor carduri utilizate la hoteluri Marriott, fiind vizaţi clienţi ai unor hoteluri din Austin, Chicago, Denver, Los Angeles, Louisville şi Tampa, pe teritoriul SUA. Compania White Lodging, cu sediul în Merrillville, statul Indiana, a confirmat că au existat unele probleme, fără însă a oferi detalii. O investigaţie este în curs de desfăşurare.