FRAUDĂ MASIVĂ Un grup de hackeri despre care se presupune că ar proveni dintr-o ţară est-europeană a furat datele personale ale cel puţin 500.000 de deţinători de carduri din Australia, a anunţat, vineri, un purtător de cuvânt al poliţiei australiene, estimând că prejudiciul de până acum ar putea însuma 25 de milioane de dolari. ”Desfăşurăm în prezent o anchetă care vizează magazine online şi sisteme de calculatoare ce au fost sparte”, s-a anunţat într-un comunicat al poliţiei de la Antipozi. Marile bănci din Australia sunt în alertă maximă, încercând să preîntâmpine escaladarea tranzacţiilor frauduloase.
Poliţia federală din Australia, în colaborare cu agenţii naţionale străine de aplicare a legii, se pregăteşte de o operaţiune de dezmembrare a acestei reţele criminale, despre care nu se ştie câţi membri are în componenţă. Potrivit media australiene, furturi de date personale de pe carduri au avut loc în câteva lanţuri mici de retail, care operează online, fără să respecte toate măsurile de securitate. În prezent nu este clară naţionalitatea membrilor reţelei ce operează în Australia. Conform mass-media locale, ar fi vorba de aceeaşi grupare de hackeri care în decembrie anul trecut a spart baza de date a lanţului fast food Subway, în SUA şi a furat numerele de card ale peste 80.000 de persoane. Atunci au fost inculpaţi patru cetăţeni români pentru o fraudă de câteva milioane de dolari. Şi în primul caz, şi în cel de-al doilea, hackerii au recurs la varianta trojan keylogger, care captează, stochează şi transmite absolut orice apăsare de tastă incluzând date de pe card, parole sau alte informaţii confidenţiale.
FURT CU FURCULIŢA O bandă de hoţi originară din România a produs stupoare după ce a reuşit să scoată cu furculiţa zeci de mii de euro din bancomate din Franţa şi Belgia. Patru indivizi au fost arestaţi la Rouen, în Franţa, iar alţi 15 au fost identificaţi şi sunt căutaţi de autorităţi. Hoţii retrăgeau mai întâi o sumă mică de bani de pe un card. Când fanta pentru bani se deschidea, ei introduceau o furculiţă cu dinţii îndoiţi în ea. Apoi făceau o a doua retragere, în valoare de mai multe sute de euro. Când bancomatul aşeza banii, hoţii îi prindeau cu furculiţa şi îi trăgeau afară. După care anulau tranzacţia, înainte să le fie debitat contul. Autorităţile belgiene au dat publicităţii chiar şi schema cu modul de operare. Între timp, reprezentanţii băncilor sunt îngrijoraţi pentru că nu pot face nimic pentru a proteja bancomatele în faţa unor astfel de atacuri.