Infracţiunile informatice comise de hackerii din România anul acesta au prejudiciat, cu aproape 150 de milioane de dolari, companii şi persoane fizice din Europa şi SUA, au declarat, ieri, reprezentanţi ai Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Hackerii români sînt printre cei mai de temut din lume, suma de 150 de milioane de dolari reprezentînd doar jumătate din pagubele reale, în opinia serviciilor secrete din ţara noastră. Conform statisticilor, în primul semestru al anului, au fost înregistrate 436 de infracţiuni comise de hackerii români, prin intermediul internetului, în urma cărora 365 de persoane au fost sau sînt cercetate penal. Specialiştii spun că infracţiunile informatice au căpătat, în acest an, valenţe fără precedent. IGPR a reorganizat serviciul de profil din subordine, transformîndu-l într-o direcţie cu patru servicii specializate numai pe infracţiuni informatice, în speranţa că va face faţă acestui fenomen. FBI a salutat iniţiativa Poliţiei Române de a mobiliza mai mulţi ofiţeri în lupta împotriva hackerilor, iar serviciile secrete din România au avut întîlniri pe această temă cu unităţile similare din statele UE şi din SUA.
Primele atacuri
Prezenţa hackerilor români a fost simţită pe plan internaţional încă din 1999, cînd patru băieţi şi două fete, \"adunaţi\" sub titulatura “Pentaguard”, au spart mai multe reţele guvernamentale din China şi America. Ulterior, cei şase s-au aliat cu o organizaţie similară din Rusia şi, în doar două luni, au spart peste 20 de servere guvernamentale, au distrus serverul Forţelor Armate ale SUA staţionate în Coreea şi au intrat în sistemul defensiv al armatei americane. Anchetatorii au stabilit că atacurile cibernetice aveau un singur scop - teribilismul tinerilor, dorinţa lor de a-şi demonstra cît sînt de buni în domeniu dar şi pentru a trage un semnal de alarmă asupra sistemelor de protecţie ale respectivelor instituţii.
Hackeri români celebri
Cu timpul au început să apară în rîndul hackerilor şi “VIP”- uri. Vorbim despre Victor Faur, românul care a devenit celebru şi apreciat în lumea hackerilor după ce a spart reţeaua NASA, a Marinei Americane şi a Departamentului American de Energie, a pătruns în peste 150 de computere ale administraţiei americane, cauzînd pagube de 1,5 milioane de dolari. Ulterior, acţiunile hackerilor au avut alt scop şi anume îmbogăţirea peste noapte. Este şi cazul lui Vlad Duiculescu, \"Vladutz\", care a fost arestat, în aprilie 2008, de Direcţia Generală de Combatere a Crimei Organizate din România, în colaborare cu FBI şi autoritatea americană Secret Service. La doar 20 de ani, tînărul a păgubit cu aproape 2 milioane de dolari site-ul de licitaţii on-line eBay. Mai mult, timp de trei ani, cît s-a folosit de site, nu s-a ferit să explice şi să publice metodele prin care a reuşit să treacă de sistemul de securitate al celor de la eBay.
Atacuri de tip “phishing”
Hackerii s-au asociat cu membri din lumea interlopă, astfel că, în prezent, atacurile comise au drept scop banii. Un exemplu îl reprezintă atacul asupra BancPost de anul acesta, despre care anchetatorii cred că a fost orchestrat de clanul Cămătarilor. În ultimii ani, românii s-au specializat în phishing, conform poliţiştilor. \"Phising-ul\" este furtul de identitate online, pentru a ajunge în posesia unor informaţii financiare despre clienţii magazinelor online, cum ar fi conturile bancare sau cărţile de credit. Atacurile de tip phishing au atins toate băncile din România. Dosarele în care băncile Raiffeisen şi Bancpost au fost prejudiciate sunt încă în lucru. Anul trecut, compania de securitate Symantec (Internet Security Threat Report) a publicat un raport în care românii ocupau locul 1 la \"phishing\" în Europa şi locul 3 în topul mondial. Raportul preciza că aproape 50% dintre atacurile de tip \"phishing\", înregistrate în a două perioadă a anului trecut, la nivel european, au fost lansate de români.