Să nu vă mire dacă „vecinul” fără casă şi perspectivă, care stă toată ziua la uşa alimentarei de la colţ, vă cere mâine „doi lei cin’zeci, domnu’/doamna, pentru o pâine”, în loc de doi lei cât cerea până ieri. Iniţial, aţi fi tentat să-i spuneţi: „Băi, amice, TVA la pâine s-a redus de la 24 la 9%! Pâinea s-a ieftinit. Cică!”. Ei bine, nu faceţi asta, pentru că omul nu vrea pâine, ci o bericică rece, aşa, ca de cod portocaliu de furtună. Iar băuturile alcoolice s-au scumpit sau se vor scumpi până la sărbătorile de iarnă, că, deh, ieftinirea teoretică a pâinii trebuie contracarată cu scumpiri practice la tot restul coşului zilnic. Asociaţia Patronală a Producătorilor şi Importatorilor de Băuturi Spirtoase (Spirits) România estimează că, până vine Moş Crăciun, rachiul, palinca, bitterul şi brandy-ul se vor scumpi cu 20 - 28%. În decembrie se vor fi scumpit cu până la 16% şi băuturile fine din categoria premium, precum ginul, lichiorul şi whiskey-ul. „Creşterea accizei în preţul final al băuturilor autohtone va începe să se resimtă din octombrie. Procesul va fi lent şi variat, în funcţie de stocurile din piaţă. La produsele de import, la care scumpirea este mult mai mică, schimbările se vor vedea în noiembrie - decembrie. Va fi o perioadă destul de confuză. Cel mai probabil, creşterile vor fi resimţite rapid în segmentul Horeca (hoteluri, restaurante, cafenele)”, spune preşedintele patronatului Spirits, Florin Rădulescu. De la 1 septembrie 2013, cota-standard a accizelor a crescut la 1.000 euro/hectolitrul de alcool pur, de la 750.