Se știe deja că vara, în plină perioadă a vacanțelor și concediilor, interesul pentru donarea de sânge scade simțitor, fapt care nu face altceva decât să golească stocurile centrelor de transfuzii sanguine. Conducerea Centrului Regional de Trasfuzii Sanguine (CRTS) din Constanța, unitate cu regim special având în vedere că în județul nostru numărul populației aproape că se triplează în plin sezon estival, face apel la locuitorii județului, de câte ori are ocazia, să doneze sânge, indiferent de grupa sanguină. ”Pentru a putea asigura pacienților tratamentul transfuzional, avem nevoie de un număr mai mare de donatori de sânge, de aceea rugăm insistent persoanele care au mai donat să revină, iar pe cei care nu au mai donat îi rugăm să devină donatori de sânge cât mai curând”, se arată într-un comunicat al CRTS, semnat de directorul dr. Alina Dobrotă.
CINE POATE DONA Specialiștii CRTS au explicat că pot dona sânge persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 ani (pentru prima donare 18-60 de ani, în funcție de evaluarea medicală), cu greutatea peste 50 kg (în funcție de înălțime, constituție), care nu au suferit de hepatită virală, tuberculoză, sifilis, malarie, infecție HIV, epilepsie, diabet zaharat insulino-dependent, boli de inimă etc. Persoanele peste 50 de ani sunt rugate să aducă de la medicul de familie o adeverință din care să reiasă că nu sunt în evidență cu boli de inimă, neurologice, alte boli cronice care ar contraindica donarea de sânge. Cu 3 zile înainte de donare este interzis consumul de băuturi alcoolice! În ziua donării se recomandă un mic dejun ușor (sandwich-uri, fructe, lactate) și minimum 500 ml de lichide.
INTERVALUL MINIM ÎNTRE 2 DONĂRI: 2 LUNI; NUMĂR MAXIM DE DONĂRI/AN: 4 PENTRU FEMEI, 5 PENTRU BĂRBAȚI (ÎN FUNCȚIE DE EVALUAREA MEDICALĂ)
BENEFICII Deși în unele țări donarea de sânge este benevolă, în România, donatorii de sânge au și unele beneficii. Astfel, persoanele care efectuează o donare completă (450 ml de sânge) beneficiază, la cerere, de: 7 tichete de masă pentru produse alimentare; o zi liberă, în ziua donării, în cazul donatorilor salariați, elevi, studenți și militari; decontarea cheltuielilor de transport în comun, în ziua donării, între localitatea de domiciliu/reședința înscrisă în actul de identitate și localitatea unde se efectuează donarea de sânge; reducere de 50% la transportul în comun pentru donatorii cu domiciliul/reședința în orașul Constanța, pentru o perioadă de o lună.
CÂND PUTEȚI DONA Potrivit CRTS Constanța, donatorii pot veni la centrul din str. Nicolae Iorga nr. 85 (lângă Ambulatoriul de Specialitate nr. 1 al Spitalului Clinic Județean de Urgență din Constanța), în fiecare zi, de luni până vineri, între orele 7.30 și 13.00, cu un act de identitate valabil.
PROGRAM SPECIAL PENTRU DONAREA DE SÂNGE
Pentru cine nu poate ajunge în intervalul menționat, conducerea CRTS a pus la dispoziție și un program special pentru donare. Mai exact, în fiecare ultimă sâmbătă din lună (cu excepția lunii decembrie), între orele 9.00 și 13.00; 29 iulie; 26 august; 30 septembrie; 28 octombrie; 25 noiembrie; 16 decembrie. De asemenea, nu trebuie uitate nici colectele mobile de sânge, organizate de ani buni de către CRTS Constanța, astfel încât să fie facilitat și accesul la donare al persoanelor care nu pot ajunge la sediul din Constanța.