Oliver Caruso, antrenorul lotului olimpic de haltere al Germaniei, a declarat într-un interviu acordat cotidianului „Bild“ că mai mulţi halterofili trebuiau excluşi de la competiţia supremă din Brazilia din cauza dopajului sistematic, printre care şi cei români. El crede că oficialii Comitetului Internaţional Olimpic trebuiau să ia măsuri împotriva mai multor țări est-europene, printre care şi România, din cauza dopajului. „Pe lângă Rusia și Bulgaria, mai multe țări au recurs la dopaj sistematic. Kazahstan, Belarus, Uzbekistan, Azerbaidjan, Armenia, Moldova, România și Ucraina ar fi trebuit la rândul lor excluse. Aceste țări ne-au furat locuri la Jocurile Olimpice, poate chiar și medalii”, a afirmat Caruso.
Reamintim că toți halterofilii din Rusia și Bulgaria au fost excluși de la actuala ediție a JO, iar luni și halterofilul polonez Tomasz Zielinski a fost trimis acasă din Brazilia, după ce a fost depistat pozitiv cu nandrolon.
Cât despre halterofilii români, ei au avut evoluții foarte slabe miercuri, când au concurat primii dintre ei. Dumitru Captari (categoria 77 kg) a reușit o singură încercare, la stilul smuls (145 kg), apoi a ratat următoarele două tentative, la 150 kg, și nu a mai concurat la stilul aruncat. La rândul său, Florina Hulpan (69 kg) a ratat primele două încercări la 100 kg, stilul smuls, a reușit-o pe a treia, însă nu a mai evoluat la stilul aruncat din cauza unei accidentări la brațul stâng. România mai are doi reprezentanți la haltere: Gabriel Sîncrăian (85 kg) va evolua vineri, iar Andreea Aanei (+75 kg) va concura duminică.
„Sistemul este bolnav. Întregul sistem este corupt. Există, cu siguranță, cineva care acoperă toate astea. Știu cum funcționează. Un antrenor străin mi-a explicat cum merg lucrurile. Sunt avertizați atunci când urmează să aibă loc controalele antidoping. Comitetul Internațional Olimpic ar fi trebuit să spună: Kazahstanul, 27 de cazuri de dopaj începând din 2012? Afară! Belarus, 14 cazuri? Ați trișat sistematic, afară! În loc de asta, le-au dat liniștiți dreptul de a participa. Înaintea Jocurilor, Kazahstan și Belarus ar fi trebuit suspendate un an. Se va face asta, însă după Jocuri”, a mai spus Oliver Caruso.
Lumea sportului german a reacționat deja cu vehemență, săptămâna trecută, la decizia de a permite unei părți a delegației ruse de a participa la Jocurile Olimpice 2016, acuzându-l în special pe Thomas Bach, președintele german al CIO, că a vrut să-i protejeze pe ruși. În Germania, problema dopajului este una foarte sensibilă, în special din cauza faptului că mulți foști sportivi din fosta RDG, supuși la rândul lor unui dopaj de stat organizat în anii '70 - 80, suferă astăzi de probleme foarte grave de sănătate ori au dat naștere unor copii cu handicap.
Citește și: