După ce la nivelul întregii ţări s-au înregistrat, în 2009, peste 1.000 de cazuri de persoane care au solicitat asistenţă medicală după ce au consumat substanţe şi plante etnobotanice, Guvernul a interzis comercializarea a 36 asemenea substanţe şi plante care au fost asimilate drogurilor, printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată în şedinţa de ieri. Actul normativ introduce în categoria drogurilor 27 de substanţe şi nouă plante etnobotanice cu efect halucinogen, care nu mai pot fi deţinute şi comercializate. Ordonanţa de urgenţă va intra în vigoare de la data publicării în Monitorul Oficial, iar pentru distrugerea produselor aflate pe stoc va fi acordat un anumit interval de tranziţie. Actul normativ permite doar anumitor persoane specializate să mai deţină astfel de plante, dar numai în cantităţi mici, pentru tratament terapeutic şi utilizarea ca eşantion de probă şi comparaţie cu alte produse similare care vor fi eventual descoperite ca fiind vândute ilegal.
STOCURI DISTRUSE OBLIGATORIU. Proprietarii de firme care deţin în stocuri substanţe şi plante etnobnotanice cu efect halucinogen din categoria celor interzise de Guvern vor avea la dispoziţie o perioadă de zece zile în care să distrugă produsele, a declarat ministrul Sănătăţii, Attila Cseke. “Am propus, şi Guvernul a fost de acord să instituim o dispoziţie tranzitorie în ce priveşte stocurile deţinute la data intrării în vigoare a ordonanţei”, a spus Cseke. Ministrul a prezentat şi o serie de exemple privind plantele interzise, printre care Salvia divinorum (o plantă care produce halucinaţii), toate speciile de ciuperci din genul Psilocybe (care produc de asmeneea halucinaţii), ca şi substanţe precum ketamina (creează dependenţă) şi nefredona, “binecunoscuta denumire de sare de baie care creează dependenţă”.
PEDEAPSĂ CU ÎNCHISOAREA. Interdicţia decisă de Guvern în domeniul plantelor etnobotanice va atrage sancţiunea cu închisoarea atât pentru vânzarea, deţinerea şi transportul unor astfel de produse, cât şi pentru cumpărarea, cultivarea şi experimentarea plantelor interzise. “Decizia de ieri a Guvernului presupune că fabricarea, extragerea, prepararea, vânzarea şi transportul, dar şi cumpărarea, cultivarea şi chiar experimentarea substanţelor şi plantelor interzise vor fi pedepsite cu închisoarea. Utilizarea va mai fi permisă doar în cazul plantelor ori substanţelor care prezintă interes medical şi numai instituţiile cu atribuţii în identificarea drogurilor vor mai putea deţine mici cantităţi de plante şi substanţe care să fie folosite ca etaloane”, au spus surse ministeriale. Informaţia a fost confirmată ulterior de către ministrul Sănătăţii, acesta precizând că pedepsele diferă în funcţie de infracţiunea săvârşită. Astfel, pentru cultivarea, producerea sau vânzarea drogurilor de risc de o categorie inferioară, perioada de închisoare va fi cuprinsă între 3 şi 15 ani, interval majorat la 10-20 ani în cazul drogurilor de mare risc. Pentru cumpărarea sau deţinerea în scopul consumului propriu de droguri risc inferior, perioada de închisoare va fi cuprinsă între 6 luni şi 2 ani sau amendă, iar pentru droguri de mare risc între 2 şi 5 ani. Specialiştii Centrului Antitoxic Pediatric din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” consideră că intoxicaţiile cu substanţe etnobotanice în rândul adolescenţilor sunt deja un fenomen, confirmat de date statistice îngrijorătoare. Principalele simptome prezentate de pacienţi au fost: ameţeli, somnolenţă, agitaţie, cefalee, vertij, halucinaţii vizuale, greaţă şi vărsături. Reprezentanţii magazinelor s-au arătat nemulţumiţi de ordonanţă, spunând că nu este exclus să acţioneze în instanţă Guvernul. “Pe noi cine ne despăgubeşte?”, întreabă aceştia. Ei s-au mai arătat nemulţumiţi că au fost luaţi prin surprindere şi că nu ştiu încă despre ce substanţe şi plante este vorba.