Hamas susţine că Fatah a folosit Google Earth pentru a localiza ţinte din Gaza

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Hamas susţine că Fatah a folosit Google Earth pentru a localiza ţinte din Gaza

Externe 24 Februarie 2009 / 00:00 621 accesări

Mişcarea Hamas a acuzat, luni, Autoritatea Palestiniană că a spionat activităţile sale în favoarea Israelului, în timpul războiului din Fîşia Gaza, folosind în special programul Google Earth, pentru a localiza ţinte. ”Ofiţeri şi membri ai serviciilor de securitate din Ramallah i-au însărcinat pe agenţii lor din Fîşia Gaza să supravegheze mişcările rezistenţei în Fîşia Gaza”, a declarat, într-o conferinţă de presă, în oraşul Gaza, purtătorul de cuvînt al Ministerului de Interne al Hamas, Ihab al-Ghossein. ”Aceste informaţii au fost trimise la Ramallah, cartierul general al Autorităţii Palestiniene, apoi transmise Israelului, care a vizat ţinte pe baza acestor informaţii colectate înaintea şi în timpul războiului”, a adăugat purtătorul de cuvînt. În timpul conferinţei de presă au fost prezentate mai multe înregistrări video cu mărturiile unor persoane care afirmau că sînt membre Fatah.

Potrivit unui şef al serviciului de spionaj al Hamas din Fîşia Gaza, Abu Abdallah, mai multe hărţi realizate cu ajutorul programului Google Earth au fost transmise pentru localizarea cu precizie a mai multor ţinte, lovite ulterior de aviaţia israeliană. Potrivit lui Abu Abdallah, locurile ascunzătorilor de arme de la Beit Hanun, în nordul Fîşiei Gaza, au fost, astfel, transmise, împreună cu planuri ale domiciliului premierului din cadrul Hamas, Ismail Haniyeh, din cartierul Chati din oraşul Gaza şi ale unor case, tuneluri şi obiective ale Hamas din împrejurimi. Unul dintre colaboratorii apropiaţi ai preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas, Yasser Abed Rabbo, a condamnat, la Ramallah, aceste declaraţii. ”Este un plan al conducerii Hamas din Damasc pentru a submina dialogul de la Cairo, unde urmează să se desfăşoare o conferinţă de reconciliere între Fatah şi Hamas”. Ofensiva israeliană din Fîşia Gaza, care s-a desfăşurat de la 27 decembrie la 18 ianuarie, s-a soldat cu 1.330 de morţi în rîndul palestinienilor. Obiectivul anunţat al acesteia a fost reducerea la minimum a tirurilor de rachete palestiniene asupra teritoriului israelian.

Tot ieri, miniştrii europeni de Externe au cerut noului Guvern israelian să relanseze procesul de pace cu palestinienii, chiar dacă unii recunosc că acest lucru va fi dificil cu Benjamin Netanyahu. Vicepremierul ceh, Alexandr Vondra, a cărui ţară deţine preşedinţia UE, a declarat că procesul de pace trebuie continuat, chiar dacă a recunoscut că în contextul unui guvern condus de Netanyahu va fi puţin mai dificil. Ministrul suedez de Externe, Carl Bildt, a denunţat anumite condiţii puse de partide în timpul contactelor cu Netanyahu pentru formarea unui guvern de uniune naţională cu Kadima, Partidul Muncii şi extrema-dreaptă naţionalistă. Alţi oficiali au propus reluarea procesului de pace, aşteptînd însă formarea noului guvern israelian. “Aşteptăm să vedem realitatea acestui guvern”, a declarat Înaltul reprezentant UE pentru Politică Externă, Javier Solana. “Ne vom strădui să continuăm procesul de pace, cred că momentul crizei s-a încheiat şi trebuie să trecem la soluţionarea conflictului”, a subliniat Solana. “Trebuie să oferim timp pentru formarea acestui guvern. Oricare ar fi guvernul israelian, trebuie să reia procesul de pace; este absolut esenţial”, a afirmat comisarul UE pentru Relaţii Externe, Benita Ferrero-Waldner.

La rîndul său, secretarul american de Stat, Hillary Clinton, va efectua, în perioada 3-4 martie, prima sa vizită oficială în Cisiordania şi Israel, a declarat, luni, un oficial palestinian de rang înalt. Clinton va vizita Israelul şi palestinienii după conferinţa internaţională a donatorilor pentru Gaza, de la 2 martie, din Egipt, la care urmează să participe, a precizat negociatorul palestinian Saeb Erakat. Ea va fi precedată de emisarul său în regiune, George Mitchell, care va avea, la 27 februarie, o întrevedere cu preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, la Ramallah, în Cisiordania.

Între timp, pe plan militar, armata israeliană a efectuat, luni, un raid aerian în sectorul central al Fîşiei Gaza, în urma unor tiruri care au vizat una dintre patrulele sale. Martorii nu au putut preciza imediat dacă acest raid s-a soldat cu victime. Raidul a fost efectuat la est de tabăra de refugiaţi de la Maghazi, în urma unor tiruri palestiniene asupra unei patrule a armatei israeliene. Armata israeliană nu a comentat în niciun fel incidentul. Aceste violenţe au loc în pofida intrării în vigoare la 18 ianuarie a unui armistiţiu care a pus capăt unei ample operaţiuni militare israeliene în Fîşia Gaza.



12