Hamid Karzai a dat şpagă pentru a rămîne la conducerea Afganistanului?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Hamid Karzai a dat şpagă pentru a rămîne la conducerea Afganistanului?

Externe 22 August 2009 / 00:00 427 accesări

Unul dintre principalii candidaţi în alegerile prezidenţiale afgane, Ashraf Ghani, l-a acuzat, vineri, pe preşedintele şi favoritul scrutinului, Hamid Karzai, că a distribuit bani şi a folosit mijloace publice pentru a fi reales şi a rămîne la putere. ”Al cincilea cel mai corupt Guvern din lume a arătat că, pentru a-şi satisface dorinţa de putere, nu va respecta nicio lege şi va încălca toate normele legale şi constituţionale”, declară Ghani, fost ministru de Finanţe al lui Hamid Karzai, într-un comunicat publicat a doua zi după primul tur al alegerilor prezidenţiale. ”Corupţia şi folosirea resurselor statului pentru asigurarea victoriei preşedintelui în funcţie a fost practica generală în timpul campaniei electorale şi al scrutinului. Banul a avut un cuvînt greu de spus, fără a-şi dezvălui originea şi a aruncat o umbră asupra procesului democratic”, adaugă el. Profesorul universitar şi economistul Ashraf Ghani, fost angajat al Băncii Mondiale, a cerut afganilor să evite orice violenţe. ”Orice recurgere la forţă sau ameninţare în acest sens, pentru a repune în discuţie rezultatul votului este de natură să destabilizeze şi mai mult o situaţie deja fragilă”, estimează el.

Comisia electorală afgană a lansat, joi, un apel la moderaţie către cele două tabere ale principalilor candidaţi, cea a lui Hamid Karzai şi, respectiv, a fostului ministru de Finanţe Abdullah Abdullah, după ce amblele afirmaseră că pe primul loc se află candidatul lor. Deocamdată nu a fost anunţat niciun rezultat oficial. Ashraf Ghani a cerut ca toate dovezile de fraudă pe care le-ar fi comis diversele echipe de campanie să fie prezentate autorităţilor, cărora le revine sarcina de a investiga aceste cazuri. ”Dezbaterea asupra ilegalităţilor trebuie să aibă loc în mass-media şi nu în stradă”, a subliniat el.

Comisia Europeană i-a încurajat, vineri, pe toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale din Afganistan, sfătuindu-i să se abţină de la a face anunţuri premature referitoare la un posibil rezultat al scrutinului. Într-o declaraţie a preşedinţiei europene, cele 27 de state membre cer tuturor părţilor implicate să respecte în continuare procesul electoral şi să promoveze unitatea naţională şi stabilitatea în Afganistan. Misiunea UE de monitorizare a procesului electoral, condusă de generalul francez Philippe Morillon, va prezenta, în această dimineaţă, la Kabul, raportul preliminar referitor la desfăşurarea alegerilor afgane. Scrutinul prezidenţial afgan, al doilea din istoria controversată a ţării şi alegerile provinciale au luat sfîrşit joi după-amiază. Talibanii au cerut boicotarea alegerilor, pe care le-au catalogat drept “o impostură orchestrată de americani” şi au jurat că vor ataca secţiile de votare. Temuta baie de sînge nu a avut loc, violenţele fiind izolate. Unsprezece agenţi electorali au fost ucişi de rebeli, în august, în timpul pregătirii şi desfăşurării alegerilor afgane, a precizat, vineri, Comisia electorală afgană. Circa 120.500 de afgani au fost trimişi pe tot cuprinsul ţării pentru a organiza alegerile prezidenţiale şi provinciale de joi.



12