Hamid Karzai vrea retragerea unor talibani de pe lista ONU cu terorişti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Hamid Karzai vrea retragerea unor talibani de pe lista ONU cu terorişti

Externe 13 Iulie 2010 / 00:00 348 accesări

Preşedintele afgan încearcă să obţină retragerea foştilor oficiali talibani de pe lista teroriştilor întocmită de ONU. Oficial, Guvernul afgan a impus condiţii prealabile pentru toate negocierile de pace cu insurgenţii, cerându-le să renunţe la violenţă, să accepte Constituţia şi să pună capăt relaţiilor cu grupările teroriste internaţionale. Dar potrivit unui oficial afgan neidentificat, politica mâinii întinse talibanilor s-a accelerat recent, odată cu intenţia preşedintelui Karzai de a ajunge la un acord politic în conflictul care durează deja de aproape nouă ani. SUA îl susţin în acest demers. Deschiderea diplomatică faţă de talibani întâmpină însă rezistenţă din partea oficialilor ONU, care cer mai multe dovezi că talibanii respectivi au renunţat la violenţă. Marţea trecută, Richard Holbrooke, trimis special al preşedintelui Obama în Afganistan şi Pakistan, a mers la New York pentru a se întâlni cu oficiali din cadrul ONU, în scopul de a-i convinge să avanseze în procesul de reducere a listelor cu terorişti. SUA se opun totuşi retragerii de pe această listă a unor combatanţi talibani consideraţi cei mai violenţi, între care liderul lor, Mohammad Omar. Richard Holbrooke ar vrea să ajungă la un acord privind retragerea unor oficiali talibani cunoscuţi reformaţi, înaintea conferinţei de la Kabul din această lună, destinată garantării stabilităţii în Afganistan.

Un reprezentant al Ministerului afgan de Interne a anunţat că mai mult de trei sferturi dintre bombele folosite pentru comiterea de atacuri în Afganistan sunt produse pe bază de îngrăşăminte chimice ilegale. Bombele artizanale, care pot fi produse cu uşurinţă şi nu implică nici costuri importante, sunt cea mai eficientă armă folosită de insurgenţii afgani, provocând victime în rândurile populaţiei civile şi ale forţelor internaţionale. ”În 2009, 80% din materialele de bază folosite pentru producerea bombelor au fost nitratul de amoniu şi nitratul de potasiu, care se regăsesc în îngrăşăminte”, a afirmat generalul Mohammad Shafi Baheer, adăugând că aceste substanţe au înlocuit, în ultimii ani, dispozitivele explozive adaptate cu ajutorul obuzelor de mortiere şi rachetelor. Ca urmare a presiunilor exercitate de aliaţii săi internaţionali, preşedintele afgan a interzis, în decembrie, importul, producţia şi utilizarea de îngrăşăminte pe bază de nitrat de amoniu. Ashton Carter, subsecretar american pentru Apărare, a declarat săptămâna trecută că autorităţile afgane au extins controalele la frontieră, pentru a evita importurile ilegale din Pakistan. Oficiali afgani şi americani acuză cu regularitate serviciile de informaţii şi armata pakistaneză că acordă sprijin rebeliunii din Afganistan.

Moscova este dispusă să furnizeze armament şi elicoptere Afganistanului, a declarat ambasadorul rus la Kabul, Andrei Avetissian. Potrivit ambasadorului, afganii cunosc bine armamentul rusesc, îl apreciază şi vor să-şi reînnoiască stocurile. Potrivit diplomatului, ”armata afgană se consideră dezavantajată de sponsorii occidentali, care îi oferă arme ruseşti produse fraudulos în alte state. Este vorba mai ales de noile puşti Kalaşnikov produse în unele state din Europa de Est, sub licenţe care au expirat de mult”. În plus, Moscova va furniza, cu aprobarea NATO, 21 de elicoptere MI-17 armatei afgane. Fiecare elicopter va costa, în funcţie de echipament, între 12 şi 15 milioane de dolari.

Taguri articol


12