Teatrul „Agon” se pregăteşte să iasă la rampă, mâine, cu o nouă premieră: o dificilă şi clasică piesă, „Hamlet”, de William Shakespeare, în viziunea originală a unui tânăr student la regie, Cosmin Borodan. Spectacolul, programat sâmbătă, de la ora 19.00, îi va avea ca protagonişti pe: Daniela Vitcu-Hanţiu (Claudius), Cătălina Popescu (Hamlet), Mirabela Moroşanu (Polonius), Cosmina Soare (Horaţio), Elena Bondari (Laertes), Ioana Chelmuş (Rosencratz), Dana Cojan (Guildenstern), Radu Niculescu (Duhul), Clara Ghiuvelechian (Gertrude), Arina Cojocaru (Ofelia), Ana - Maria Ştefan (al doilea gropar/al doilea actor) şi Elena Bungiu (primul gropar/primul actor).
„Cosmin m-a impresionat plăcut şi încep să cred că teatrul are viitor”, a spus Daniela Vitcu-Hanţiu, care a mărturisit că la început a fost sceptică în privinţa proiectului tânărului regizor. Repetiţiile pentru această piesă s-au desfăşurat într-un timp foarte scurt - mai puţin de o lună - sub forma unor ateliere de creaţie, un record pentru o echipă atât de tânără, după cum a subliniat omul de cultură şi radio Gigi Căpăţână, care a amintit de performanţa lui Liviu Ciulei, ce a montat „Hamlet” în doar trei săptămâni.
Tânărul regizor al spectacolului, Cosmin Borodan, student în anul al III-lea la clasa de regie a profesorului Tudor Mărăscu, la UNATC Bucureşti, şi-a propus să aducă pe scenă un Hamlet filtrat prin propria sa experienţă de viaţă, piesa fiind tradusă din engleză chiar de tânăr, tocmai pentru a-i descoperi subtilităţile care „scapă” traducerilor clasice. Alegerea distribuţiei, preponderent... feminină, nu a fost întâmplătoare, tânărul regizor fiind inspirat de replici precum: „Slăbiciune, ţi-e numele femeie”.
Decorurile şi costumele sunt realizate de Mihai Alexandrescu, un tânăr masterand la grafică, pasionat într-atât de ceea ce înseamnă (sceno)grafie, încât s-a privat trei nopţi de somn, în numele creaţiei, iar muzica e creată tot de un student, Horia Andrei Butnaru.
Conferinţa de presă organizată ieri, la sediul Teatrului „Agon”, cu prilejul premierei, s-a transformat într-o discuţie despre rolul teatrului subvenţionat de buget sau privat, în societatea actuală. Preţul unui bilet la spectacolul „Hamlet”, cu o durată de două ore şi jumătate, este de 25 lei.