Un amplu hammam din secolul al XVI-lea a fost relocat luni pentru a-l salva de la submersiunea cauzată de construirea unui baraj în sud-estul Turciei, informează DPA. Operaţiunea de mutare a acestei vechi băi turceşti, cântărind 1.200 de tone, a durat două ore şi 15 minute, a confirmat pentru DPA Direcţia pentru Patrimoniu Cultural şi Muzee.
Fundaţia hammam-ului datează din secolul al XII-lea, din timpul dinastiei Artuqide, însă cea mai mare parte a edificiului a fost reconstruită în timpul Imperiului Otoman. Hammam-ul a fost transportat cu ajutorul unui camion cu platformă cu 256 de roţi într-un parc cultural situat la 3 kilometri depărtare, a indicat agenţia de presă Anadolu. După terminarea barajului Illisu, rezervorul de 300 de kilometri pătraţi creat va inunda oraşul Hasankeyf, important din punct de vedere arheologic. Construirea barajului, cu o lungime de 1.820 de metri şi o înălţime de 135 de metri, a demarat în august 2006, pentru a valorifica apele râului Tigru. Premierul de la acel moment şi actualul preşedinte, Recep Tayyip Erdogan, a justificat necesitatea proiectului, susţinând că două treimi din potenţialul energetic al ţării este neexploatat.
Proiectul, a cărei construcţie a început la aproximativ 50 de kilometri de graniţa siriană, va avea drept consecinţă relocarea a peste 15.000 de persoane din zone care urmează să fie inundate. Arheologii au avertizat însă că proiectul va distruge mai multe clădiri islamice medievale.
Proiectul s-a confruntat cu o puternică opoziţie locală şi internaţională şi a fost finanţat iniţial cu împrumuturi din Germania, Austria şi Elveţia. Cele trei ţări şi-au retras însă sprijinul în iulie 2009, invocând îngrijorări legate de mediu.