Haos în Egipt

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Haos în Egipt

Eveniment 31 Ianuarie 2011 / 00:00 513 accesări

Ieri, protestatarii au preluat controlul asupra centrului capitalei egiptene Cairo, în a şasea zi de demonstraţii împotriva preşedintelui Hosni Mubarak, în timp ce poliţia, care a fost implicată, în ultimele zile, în confruntări violente cu manifestanţii, a dispărut în mare parte de pe străzi. Deşi în oraş există o puternică prezenţă a armatei, militarii nu intervin. La Cairo, numeroşi protestatari au încălcat interdicţia de a circula pe timpul nopţii şi s-au instalat în Piaţa Tahrir, punctul central al demonstraţiilor din oraş. Hosni Mubarak speră să formeze un guvern care să fie acceptat de demonstranţi, deşi este greu de crezut că acest lucru se va întâmpla, notează BBC. El a numit un nou premier şi un nou vicepreşedinte, Omar Suleiman, şeful serviciului secret al armatei. Suleiman nu este doar un agent secret, ci şi un experimentat negociator diplomatic, respectat în Occident. Mulţimea a strigat însă sloganuri şi împotriva sa. Dacă noul guvern nu va reuşi să pună capăt furiei de pe străzi, este greu de crezut că Mubarak mai poate rămâne la putere. La fel de greu de crezut este şi că Washingtonul, cu ai cărui bani Egiptul rămâne pe linia de plutire, va dori ca el să rămână la conducere. Omar Suleiman i-a salvat o dată viaţa preşedintelui Mubarak, într-o încercare de asasinat. A-l salva a doua oară s-ar putea dovedi a fi o problemă. Ieri, după prânz, armata egipteană a intensificat activităţile în Cairo, centrul capitalei fiind survolat de avioane de vânătoare şi de un elicopter militar. Potrivit corespondentului BBC, Jeremy Bowen, cel puţin două avioane de vânătoare treceau frecvent pe deasupra Pieţei Tahrir, producând zgomote foarte puternice, iar în zonă a ajuns şi o coloană de tancuri. Protestatarii au anunţat că nu intenţionează să plece până când nu va demisiona Hosni Mubarak, îndemnând armata să îl aresteze. Manifestanţii plănuiesc ca astăzi să meargă la palatul prezidenţial cu sicriele victimelor rezultate în urma intervenţiei forţelor de ordine.

SUA vor tranziţie paşnică la democraţie. Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a îndemnat Egiptul să iniţieze ”o tranziţie ordonată spre democraţie”, sugerând că ”preşedintele Hosni Mubarak nu a făcut suficiente eforturi în acest sens”. Hillary Clinton a subliniat că ”situaţia din Egipt este instabilă şi complexă” şi a precizat că nu doreşte ca noul guvern numit de Mubarak să continue oprimarea protestatarilor. Liderii mai multor ţări europene s-au alăturat SUA, cerându-i preşedintelui egiptean să evite vărsarea de sânge şi să respecte promisiunile privind aplicarea de reforme în Egipt. Premierul britanic, David Cameron, preşedintele francez, Nicolas Sarkozy şi cancelarul german, Angela Merkel, i-au solicitat lui Mubarak să aplice rapid schimbări politice substanţiale şi să asigure desfăşurarea de alegeri corecte. Recunoscând rolul de moderator jucat de Mubarak în Orientul Mijlociu, liderii occidentali îi cer acestuia să dea dovadă de aceeaşi moderaţie şi în Egipt şi să permită populaţiei să demonstreze paşnic şi îi solicită să respecte drepturile omului şi libertăţile democratice. Şi secretarul general al ONU a făcut apel la calm şi la respectarea drepturilor omului în Egipt. Circa 100 de persoane au manifestat la Washington, în faţa Casei Albe, scandând ”Mubarak trebuie să plece”. Şi în Tunisia s-au organizat manifestaţii de solidaritate cu protestatarii egipteni. Grecia, Turcia, SUA şi Irakul au anunţat că vor demara operaţiuni pentru evacuarea cetăţenilor lor blocaţi în Egipt. Grecia a anunţat că va trimite avioane militare de transport în Egipt, pentru evacuarea cetăţenilor greci. La rândul lor, SUA, Turcia şi Irakul au anunţat că vor începe operaţiuni de repatriere a cetăţenilor din Egipt. În paralel, Suedia şi Finlanda au recomandat cetăţenilor să evite călătoriile în Egipt. În plus, mai multe agenţii de voiaj din ţările scandinave au anunţat că vor să evacueze cât mai curând mii de turişti care se află în Egipt, în special pe litoralul Mării Roşii.

ElBaradei, dorit la conducerea unui guvern provizoriu. O coaliţie de mişcări de opoziţie i-a cerut lui Mohamed ElBaradei să formeze un guvern provizoriu în Egipt. Într-un comunicat comun, mişcările de opoziţie îl îndeamnă pe ElBaradei să se implice în afacerile interne şi externe ale Egiptului şi să formeze un guvern temporar, dizolvând Parlamentul şi elaborând o nouă Constituţie, pentru a permite organizarea de alegeri parlamentare şi prezidenţiale libere. Comunicatul este semnat de Mişcarea 6 Aprilie, Mişcarea Khalid Said, de Adunarea Naţională pentru Schimbare şi de Mişcarea 25 Ianuarie. Anterior, Fraţii Musulmani, principala mişcare de opoziţie din Egipt, au respins numirile în funcţii guvernamentale decise de preşedintele Hosni Mubarak. Ministrul Aviaţiei din Guvernul egiptean demisionar, Ahamd Shafik, a fost însărcinat sâmbătă să formeze noul Executiv de la Cairo. Shafik este o personalitate în general apreciată în rândurile elitei egiptene, inclusiv în mediile opoziţiei. De asemenea, Mubarak l-a numit în funcţia de vicepreşedinte pe directorul serviciilor de informaţii, Omar Suleiman. Născut în 1934, acesta joacă un rol important în cadrul regimului de la Cairo, fiind responsabil pentru dosare delicate de politică externă, printre care se numără şi cel al conflictului israelo-palestinian. ”Preşedintele Hosni Mubarak trebuie să plece”, a afirmat, sâmbătă, Mohamed ElBaradei, fostul director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică. ”Guvernul SUA nu poate cere poporului egiptean să creadă că un dictator aflat la putere de 30 de ani va fi omul care să instaureze democraţia”, a apreciat ElBaradei. ”Cu fiecare zi, vă pierdeţi credibilitatea. Pe de o parte vorbiţi despre democraţie, stat de drept şi drepturile omului, iar pe de altă parte îi acordaţi sprijin unui dictator care continuă să-şi oprime poporul”, s-a adresat ElBaradei americanilor.

Bilanţ tragic. Zeci de cadavre au fost descoperite în apropierea unei închisori din Cairo, după confruntări care au avut loc între gardieni şi deţinuţii care au evadat. Cel puţin 1.000 de deţinuţi au evadat dintr-o închisoare situată la sud-vest de Cairo, în urma unui incident soldat cu moartea mai multor gardieni, a anunţat, ieri, televiziunea egipteană Nile TV. Informaţiile nu pot fi confirmate imediat întrucât Internetul si telecomunicaţiile au fost întrerupte în unele părţi ale ţării. Protestele de la Cairo şi din alte oraşe egiptene au fost în general paşnice, principala excepţie fiind incidentele de la sediul Ministerului de Interne, unde forţele de ordine au deschis focul asupra manifestanţilor. Un angajat al ambasadei Azerbaidjanului la Cairo a fost ucis sâmbătă. Bărbatul, care era contabilul ambasadei azere, a fost împuşcat mortal, sâmbătă seară, în timp ce se îndrepta spre casă, după ce ieşise de la serviciu. Cel puţin 150 de persoane şi-au pierdut viaţa şi circa 4.000 au fost rănite în protestele antiguvernamentale din Egipt, a relatat, ieri, postul de televiziune al-Jazeera. Potrivit unui reprezentant al organizaţiei Human Rights Watch, citat de BBC, jafurile sunt o problemă gravă în oraşul Alexandria, fiind implicaţi mulţi dintre deţinuţii care au reuşit să evadeze în ultimele zile. Două mumii din perioada faraonilor egipteni expuse la Muzeul Antichităţilor din Cairo au fost grav avariate în cursul unei tentative de furt. Profitând de incendiul izbucnit la sediul Partidului Naţional Democratic (PND) al preşedintelui Mubarak, mai mulţi indivizi au pătruns în muzeul situat în imediata apropiere. Muzeul a fost înconjurat, sâmbătă, de un lanţ uman de voluntari, în scopul evitării tentativelor de furt.

Recomandări MAE. Ambasada României la Cairo a primit, până în prezent, circa 200 de apeluri de la români care solicită informaţii şi ia toate măsurile de acordare a asistenţei consulare pentru situaţii deosebite. Celula de criză ţine legătura permanent cu românii din Egipt. MAE sfătuieşte toţi românii din Egipt să aştepte eventuala restabilire a ordinii şi să evite deplasările pe stradă. MAE recomandă românilor care se află deja în Egipt sau care, în pofida alertei de călătorie, doresc să se deplaseze acolo, să se adreseze ambasadei României la Cairo şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale, pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă. MAE atenţionează cetăţenii români care ignoră avertismentele sale că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele. Datele de contact ale ambasadei României în Egipt sunt telefon: (00202) 2736.01.07, telefon direct: (00202) 2735.95.46, fax: (00202) 2736.08.51 sau email roembegy@link.net. Pentru secţia consulară, numărul de telefon este (00202) 2735.53.26, iar adresa de email, roegyvisa@tedata.net.eg. La nivelul MAE funcţionează non stop o linie telefonică la care pot suna cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie din Egipt: 0040- 21.319.68.70.



12