Haos în Polonia! Proteste în stradă, 1.000 de amendamente respinse în câteva ore, îngrijorare imensă la Bruxelles

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Lovitură de stat”?

Haos în Polonia! Proteste în stradă, 1.000 de amendamente respinse în câteva ore, îngrijorare imensă la Bruxelles

Externe 20 Iulie 2017 / 16:00 586 accesări
Președintele conservator polonez Andrzej Duda (stânga) a refuzat să se întâlnească cu șeful Consiliului European, Donald Tusk

Președintele conservator polonez Andrzej Duda (stânga) a refuzat să se întâlnească cu șeful Consiliului European, Donald Tusk

Îngrijorare mare la Bruxelles pe tema reformei judiciare din Polonia. Președintele conservator polonez Andrzej Duda a refuzat să se întâlnească cu șeful Consiliului European, Donald Tusk, pentru a discuta despre acest subiect, a anunțat unul dintre colaboratorii săi, informează joi AFP. Miercuri, Comisia Europeană a cerut guvernului polonez "suspendarea noilor legi și reluarea dialogului angajat" în legătură cu acestea, amenințând cu sancțiuni fără precedent dacă Varșovia nu pune capăt unor "riscuri clare" asupra statului de drept. "Am primit o solicitare pentru o întâlnire", a declarat, în noaptea de miercuri spre joi, Krzysztof Szczerski, șeful de cabinet al președintelui polonez. "Președintele a cerut să i se comunice președintelui Tusk că, în opinia sa, nu există niciun motiv pentru intervenția șefului Consiliului European", a mai spus Szczerski, citat de agenția de presă PAP. "Președintele consideră că șeful Consiliului European ar trebui să ia inițiativa mai degrabă la Bruxelles și nu la Varșovia pentru a explica natura modificărilor și motivele disputei politice" din Polonia, a insistat el.

Parlamentul polonez, dominat de dreapta conservatoare, a continuat, în timpul nopții, lucrările asupra unei legi foarte controversate cu privire la Curtea Supremă ce face parte dintr-o reformă cuprinzătoare, denunțată de opoziție drept o "lovitură de stat" și împotriva căreia mii de persoane au ieşit în stradă de duminică în fiecare zi.

În câteva ore, comisia parlamentară însărcinată să examineze noua lege a respins în bloc mai mult de o mie de amendamente prezentate de opoziție și a aprobat, de asemenea în bloc, modificările propuse de șeful statului, care își consolidează competențele asupra viitoarei funcționări a Curții Supreme. Votul final asupra textului este așteptat, joi, 20 iulie, în camera inferioară a parlamentului (Seim - n.r.), ceea ce ar permite Senatului (camera superioară), de asemenea dominat de partidul conservator Dreptate și Justiție (PiS), să îl aprobe vineri, notează France Presse.

Reamintim că, mai mulți parlamentari polonezi, membri ai PiS, au propus miercuri, un proiect de lege în baza căruia ar urma să fie înlocuiți judecătorii Curții Supreme, cu excepția celor desemnați de ministrul Justiției, inițiativă ce a stârnit proteste din partea opoziției. În aceeași zi - descrisă de președinta Curții Supreme, Malgorzata Gersdorf, drept ''miercurea neagră'' -, Parlamentul de la Varșovia a votat alte inițiative legislative privind reforme în justiție, una dintre ele acordând Parlamentului dreptul de a alege 15 dintre cei 25 de membri ai Consiliului Național al Magistraturii. O altă lege modifică regimul tribunalelor de drept comun, unde președinții sunt numiți de Ministerul Justiției.

Încercând să justifice adoptarea acestor legi, ministrul Justiției, Zbigniew Ziobro, a acuzat Consiliul Național al Magistraturii că este "o corporație care, ea singură, decide tot" și că magistrații sunt "o castă" ale cărei rădăcini se află în perioada comunistă și că servesc interesele anumitor grupuri politice. De când conservatorii PiS au câștigat alegerile legislative în octombrie 2014, autoritățile de la Varșovia se află într-un conflict permanent cu Comisia Europeană, din cauza unor măsuri care, în opinia oficialilor de la Bruxelles, pot afecta în special libertatea presei și separația puterilor în stat, precum și ca urmare a deciziei Poloniei de a respinge politica UE privind redistribuirea migranților între statele membre.

Taguri articol


12