Haos în Sănătate!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Haos în Sănătate!

Justiție 05 Noiembrie 2008 / 00:00 553 accesări

10.000 de ambulanţieri protestează…

Preşedintele Federaţiei Naţionale Sindicale Ambulanţă (FNSA), Tudor Damian, a anunţat că, dacă nu li se măresc salariile cu minimum 50%, aproape 10.000 de angajaţi ai serviciilor de ambulanţă - dintre care 7.000 sînt cadre medicale - vor face, pe 11 noiembrie, grevă de avertisment. Solicitarea de majorare a salariilor a fost înaintată autorităţilor pe 1 noiembrie. FNSA a început deja strîngerea de semnături pentru protest. “Vom începe şi noi strîngerea de semnături în cel mai scurt timp, practic ne alăturăm colegilor de la Sanitas. Dacă la alţii se poate, înseamnă că se poate şi la noi”, a declarat Marian Albu, liderul sindicatului Serviciului de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Constanţa. El s-a arărtat indignat de faptul că personalul din Sănătate este cel mai defavorizat, aici existînd cele mai mici lefuri. “Vom lua şi noi parte la mitingul de protest din Bucureşti, însă mai departe nu putem să mergem, potrivit legilor în vigoare. Dacă în spital se mai poate asigura asistenţa medicală, la Ambulanţă nici nu se pune problema. Noi sîntem primii care intrăm în contact cu bolnavii”, a mai spus liderul SAJ Constanţa. Reprezentaţii Federaţiei sînt de părere ca majorarea salariilor ar motiva personalul să nu plece din cadrul serviciului public de ambulanţă şi ar ajuta la pregătirea profesională la standarde europene. La Constanţa, sindicatul SAJ are peste 300 de înscrişi, din totalul de 360 de salariaţi.

Sanitas vrea grevă generală

De proteste se pregătesc şi reprezentanţii Federaţiei Sanitas, după ce, luni, negocierile sindicaliştilor dintre Federaţie şi ministrul Sănătăţii Publice, Eugen Nicolăescu, au eşuat. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii Publice (MSP) au propus o majorare a salariilor cu pînă la 7%, însă cadrele medicale afiliate la Sanitas nu au fost mulţumite şi au anunţat că vor declanşa greva generală pe 20 noiembrie. “Vom purta din nou negocieri, joi seară sau vineri dimineaţă, iar dacă nici atunci nu vom cădea de acord, vom face un miting în Capitală pe 11 noiembrie, urmînd ca pe 14 noiembrie să intrăm în grevă de avertisment, iar pe 20 să declanşăm greva generală”, a ameninţat preşedintele Sanitas, Marius Petcu. Sindicaliştii Sanitas Constanţa au început deja pregătirile, astfel că au trecut la strîngerea de semnături. Nicolae Manea, preşedintele Sanitas Constanţa, a declarat că semnăturile vor fi strînse fără niciun fel de problemă, el aproximînd că la mitingul din Bucureşti vor lua parte, cu siguranţă, peste 200 de sindicalişti. “Vor fi aproximativ patru autocare, deci peste 200 de persoane. Ar fi vrut să meargă mai mulţi, însă nu îi putem lua pe toţi din cauza cheltuielilor”, a mai declarat Nicolae Manea.

Salariul minim al medicilor ar trebui să fie de 4000 lei!

Conducerea Colegiului Medicilor din România (CMR) este de părere că salariul minim al medicilor ar trebui să fie aproximativ 4.000 de lei lunar. Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoaie, preşedintele CMR, susţine că nu respinge ideea unor proteste, dar că - în acest moment - legea Colegiului interzice activitatea sindicală. Preşedintele CMR a declarat că nu va fi sub nicio formă de acord cu o majorare de 50%. “Vom dori aplicarea recomandării Băncii Mondiale către România. Noi ne ducem la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care are altă recomandare mai mare şi anume că salariul minim al unui medic trebuie să fie de trei ori salariul mediu pe economie”, a mai declarat preşedintele CMR. Întrebat dacă există posibilitatea ca medicii să intre în grevă, preşedintele CMR a spus că “orice este posibil”. “Nu vreau să arunc ameninţări. Acum trimitem porumbelul păcii. Cerem ca salariul minim al unui medic să fie de trei ori salariul mediu pe economie”, a precizat Astărăstoaie.

Preşedintele CMR a spus că nu se teme de ameninţările ministrului Sănătăţii privind acţiunea în instanţă. “Vom face şi noi acţiuni. Deseori, chiar dacă legea nu prevede autoritatea morală pe care o ai, se pot declanşa acţiuni mult mai periculoase decît cele prin sindicat”, a mai spus profesorul Astărăstoaie.

El a subliniat că o strategie nu se face pentru a fi transmisă de la început. “Avem suficientă imaginaţie. CMR ştie să ducă şi o luptă dreaptă, şi un război de gherilă, şi ştie să-şi afirme proiectele. Nu este altceva decît un mesaj de meditaţie pentru guvernanţi. Dacă echitatea pe care autorităţile o solicită ar exista, atunci medicii ar înţelege. Dacă există inechităţi, adică există salarii enorme raportate la valoarea muncii, atunci, medicii trec şi ei la acţiune”, a conchis preşedintele CMR. Precizăm că în România funcţionează un sindicat al medicilor, însă acesta nu a reuşit sub nicio formă să se impună aşa cum ar trebui.



12