Mii de şcoli din întreaga ţară rămîn fără director după ce, la mijlocul săptămînii, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a emis un ordin care abrogă prevederile Legii statutului cadrului didactic ce abilitau inspectorii şcolari generali să facă detaşări pentru funcţiile de conducere, noii directori urmînd să fie numiţi prin ordin de ministru, la propunerea inspectoratelor. „Începînd de la data intrării în vigoare a prezentului ordin, încetează toate detaşările în interesul învăţămîntului pentru funcţiile de conducere în unităţile de învăţămînt preuniversitar de stat. Pe aceeaşi dată se abrogă şi prevederile legale care abilitau inspectorii şcolari generali de a face detaşări în interesul învăţămîntului pentru funcţiile de conducere, de îndrumare şi control”, se arată în ordinul semnat miercuri de ministrul Ecaterina Andronescu. Cu alte cuvinte, toate funcţiile de conducere din cadrul şcolilor şi liceelor care au fost ocupate pe bază de delegaţie devin vacante, la numai cîteva zile de la începerea şcolii. Ordinul mai prevede ca, în termen de 48 de ore de la intrarea în vigoare, inspectoratele şcolare să transmită Ministerului Educaţiei lista cu propunerile de numire a cadrelor didactice prin detaşare pentru funcţiile de conducere din unităţile şcolare. Potrivit Statutului cadrului didactic, inspectorul şcolar general are dreptul de a face numiri cu delegaţie pentru funcţiile de director sau director adjunct al unităţilor de învăţămînt.
180 de directori constănţeni, afectaţi de ordinul ministrului
La nivelul judeţului Constanţa, 180 de unităţi de învăţămînt au rămas fără directori ca urmare a intrării în vigoare a ordinului ministrului. Potrivit inspectorului şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa, prof. Petrică Miu, majoritatea unităţilor afectate sînt din mediul rural. Petrică Miu a precizat că şcolile nu vor rămîne fără conducere, deoarece, în conformitate cu ordinul ministrului, în cursul zilei de ieri au fost trimise la minister propunerile pentru detaşările pentru funcţiile de conducere din unităţile învăţămîntului preuniversitar de stat, în care sînt nominalizate aceleaşi persoane aflate în prezent în posturile respective. „Astăzi (joi - n.r.) vom trimite propunerile pentru aceste funcţii, fiind vorba despre aceleaşi persoane care ocupau deja postul respectiv. Aceste persoane îşi încetează detaşarea cu data de astăzi (n.r. - joi), iar noi vom face propunerile pentru ocuparea funcţiilor respective tot cu data de astăzi (n.r. - joi), astfel încît să nu existe sincope în activitatea de conducere, să existe continuitate”, a precizat Petrică Miu.
Ordinul ministrului, considerat o “măsură de epurare politică”
Reprezentanţii Federaţiei Educaţiei Naţionale (FEN) susţin că ordinul ministrului Educaţiei este o măsură de epurare politică şi cer demisia Ecaterinei Andronescu. „FEN protestează faţă de decizia Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării de a anula toate numirile de directori şi inspectori cu delegaţie pentru anul şcolar 2009-2010 şi îi cere premierului Emil Boc demiterea iniţiatorului acestui ordin prin care se încalcă flagrant prevederile legilor în vigoare\", afirmă reprezentanţii FEN. Secretarul general al FEN, Constantin Ciosu, precizează că prin acest ordin se încalcă orice principiu al descentralizării şi al autonomiei. „Această măsură este, de fapt, una de epurare politică, prin care se încearcă acoperirea acestor funcţii cu oameni de partid şi nu cu cei performanţi. Ministrul Educaţiei, pentru a-şi rezolva clientela politică, se face că uită principiile juridice de drept conform cărora un ordin de ministru nu poate anula în niciun caz prevederile unei legi organice\", susţine Constantin Ciosu.
Andronescu: „Am intenţionat evitarea numirilor politice”
În timp ce sindicaliştii o acuză că ar dori politizarea învăţămîntului, ministrul Educaţiei se apără, susţinînd că a vrut să se asigure că numirile directorilor nu sînt făcute politic. Potrivit ministrului Ecaterina Andronescu, funcţiile de director sînt ocupate prin concurs. În cazul în care, în urma concursului, posturile rămîneau vacante, numirile se făceau prin delegaţie pînă la organizarea concursului, directorii fiind numiţi de inspectorii şcolari generali. „Am primit numeroase sesizări din toate judeţele ţării, printre care amintesc Tulcea, Botoşani, Dolj, Olt, prin care ni se semnalau numiri politice în cazurile directorilor de şcoli. Prin ordinul emis am vrut să evităm introducerea politicului în unităţile de învăţămînt”, a spus Andronescu. Ministrul a explicat că a cerut inspectoratelor şcolare din judeţe trimiterea la minister a listelor cu propunerile de numire a cadrelor didactice prin detaşare pentru funcţiile de conducere din unităţile şcolare, acestea urmînd a fi însoţite atît de documentaţia pentru numirea în funcţie, cît şi de CV-urile persoanelor numite în funcţia de director. După primirea listelor, personalul din minister urmează să verifice documentele care să ateste pregătirea profesională a directorilor. În cazul în care acestea corespund cerinţelor, ordinul de ministru urmează „doar să confirme numirea\". După verificarea competenţelor profesionale, dacă acestea nu corespund şi nu sînt în regulă, urmează să fie numit prin ordin al ministrului alt director. Declaraţiile ministrului nu i-au convins însă pe unii parlamentari. Viceliderul deputaţilor PD-L, Mihail Boldea, a cerut demisia Ministrului Educaţiei pentru ordinul prin care aceasta „îşi oferă abuziv dreptul de a numi şi revoca directorii din instituţiile de învăţămînt preuniversitar de stat”. Premierul Emil Boc a evitat să răspundă dacă o va demite pe Ecaterina Andronescu, răspunzînd că „remanierele se fac, nu se discută”.