Haos incredibil în Liga 1 la fotbal!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Haos incredibil în Liga 1 la fotbal!

Sport 22 Iulie 2016 / 18:23 591 accesări
Au apus vremurile când Gino Iorgulescu (președintele LPF) și Răzvan Burleanu (președintele FRF) zâmbeau atunci când se vedeau...

Au apus vremurile când Gino Iorgulescu (președintele LPF) și Răzvan Burleanu (președintele FRF) zâmbeau atunci când se vedeau...

Lovitură de teatru în fotbalul românesc! După ce joi anunțase că echipa Rapid Bucureşti se află în plină procedură de dizolvare şi că nu va juca în Liga 1, urmând să fie înlocuită de ACS Poli Timişoara, Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a primit joi seară un document din partea lichidatorului judiciar al Rapidului, Aurel Brihac, conform căruia gruparea giuleșteană își poate desfășura activitatea, deși Tribunalul București a decis intrarea acesteia în procedura de faliment. „Dimineață, lichidatorul judiciar al clubului Rapid a spus că această grupare nu mai poate desfășura activități sportive. În această seară, însă, dânsul și-a schimbat punctul de vedere. Ne-a transmis un document în care anunță că azi (n.r. - joi) Comitetul Creditorilor a desemnat o persoană care să se ocupe de înscrierea Rapidului în Liga 1. Poate aceasta era minunea de care vorbeam dimineață și poate că suporterii rapidiști mai pot spera”, a declarat secretarul general al LPF, Justin Ștefan, într-o conferință de presă organizată joi seară, la ora 21.00.

În aceste condiții, decizia privind înscrierea echipei Rapid în ediția 2016-2017 a Ligii 1 o va lua Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal, căreia LPF i-a „pasat” responsabilitatea. Justin Ștefan speră ca membrii Comisiei de Disciplină a FRF să judece în regim de urgență cazul, deoarece partidele din Liga 1 în care este implicată Rapid (sau poate ACS Poli Timișoara!) vor fi amânate până la o soluție definitivă. „Regulamentul prevede că, în cazul în care există dubii privind îndeplinirea condițiilor de participare în Liga 1, secretarul general al LPF va sesiza Comisia de Disciplină a FRF, care va decide în regim de urgență. Hotărârea acesteia poate fi atacată la Comisia de Recurs. Lichidatorul ne-a spus în primul document că Rapid nu poate face angajări, acum, dacă s-a răzgândit, să analizeze Comisia de Disciplină. Nu putem noi să hotărâm dacă Rapid este sau nu membru al Ligii 1. A nu pasa către Comisia de Disciplină acest caz ar însemna ca mâine să bată cineva la ușă și să spună că am încălcat legea și am săvârșit un abuz, motiv pentru care începe urmărirea penală”, a precizat Ștefan.

Clubul de fotbal Rapid București, care a promovat la finalul sezonului trecut în Liga 1, se află în procedură de insolvență din 7 decembrie 2012. În prezent, suma totală a datoriilor clubului aflat în proprietatea omului de afaceri Valerii Moraru este de 17.754.712 lei, aproximativ 4 milioane de euro.

„RĂZBOI” ÎNTRE FEDERAȚIE ȘI LIGĂ

Justin Ștefan a mai declarat joi seară că FRF dorește „să subjuge administrativ, financiar și sportiv cluburile din Liga 1, cu încălcarea gravă a legilor”, prin convenția semnată anual de cele două instituții, și că „FRF își creează pârghia prin care poate să vină să spună cluburilor să renunțe la vreo 7 milioane de euro din drepturile de televizare ca să le dea în altă parte, la alte competiții sau alte cluburi”. LPF se află în conflict cu FRF și în ceea ce privește regula privind obligativitatea folosirii unui jucător sub 21 de ani, format la nivel național, de către echipele din Liga 1. Justin Ștefan susține că regula este discriminatorie și contravine tratatelor Uniunii Europene. „LPF a propus ca această regulă să nu fie obligatorie, iar cluburile care folosesc jucători U21 să încaseze o premiere de 10%. Orice decizie legată de Liga 1 trebuie aprobată mai întâi de Adunarea Generală a LPF. Solicităm membrilor Comitetului Executiv al FRF să elimine regula jucătorului Under 21”, a cerut Justin Ștefan joi seară.

FRF MENȚINE OBLIGATIVITATEA UTILIZĂRII UNUI JUCĂTOR TÂNĂR ÎN MECIURILE DIN LIGA 1

Vineri, într-o conferință de presă organizată după ședința Comitetului Executiv al FRF, președintele Răzvan Burlescu a acuzat LPF că fuge de responsabilitate în „cazul Rapid”. „Nici eu nu știu cine va juca în Liga 1. Mă așteptam să aflu aseară din conferința LPF că Rapid, Timișoara sau Arad va evolua în Liga 1. Luni se întrunește Comisia de Disciplină. Ea va lua o decizie, eu nu o să mă antepronunț, adică să spun cine merită să joace în Liga 1. Comisia poate să întoarcă la Ligă cazul și să spună că e o decizie de for organizator. Dar mă întreb: dacă se știa că se va ajunge în această situație, pentru că mă gândesc că e ceva putred la Ligă în ceea ce privește această situație, de ce nu s-a sesizat cu o lună în urmă Comisia de Disciplină în această fugă de responsabilitate, pentru că, din punctul meu de vedere, este o fugă de responsabilitate. Iar azi cu siguranță aveam epuizată și calea de atac, și TAS-ul, și știam care dintre echipe începe campionatul. În momentul în care declanșezi o astfel de procedură mergi la Comisia de Disciplină, la Recurs și apoi la TAS. Din punctul de vedere al timpului ai nevoie de zile, pentru că nu poți să aduni cele trei instanțe într-o cameră și să hotărască. Eu i-am întrebat pe cei de la LPF când iau o decizie privind echipa care va juca, după prima instanță sau când? Pentru că, în mod normal, o decizie se ia după o hotărâre definitivă”, a spus președintele FRF, care a menționat că în viitorul apropiat va fi modificat regulamentul, pentru a se introduce prevederi clare privind cluburile în faliment sau în insolvență.

Tot vineri, Comitetul Executiv al FRF a decis menținerea obligativității folosirii unui fotbalist sub 21 de ani în Liga 1, încă din acest sezon, respingând cererea LPF de renunțare la această regulă. „Această regulă, cu un jucător eligibil pentru naționala Under 21, este o soluție de compromis, pentru că FRF și-a dorit să avem un campionat de tineret speranțe, dar LPF s-a opus, spunând că nu sunt suficient de mulți copii și nu există capacitate financiară. LPF susține că această regulă este ilegală și discriminatorie. Dar ea nu încalcă nicio lege, nici națională, nici comunitară. Propunerea LPF a fost să renunțăm la aplicarea acestei reguli în acest sezon, iar la anul să analizăm aplicarea ei la nivelul Cupei Ligii. Dar noi nu mai suntem deschiși. A venit vremea să luăm decizii dure. Trebuie să vedem peste doi ani care sunt consecințele acestei reguli. Câți jucători dintre aceștia ajung la prima reprezentativă. Oricum, în actualul campionat, acest jucător trebuie să fie născut după 1 ianuarie 1994, iar următorul sezon după 1 ianuarie 1996. Prin urmare, o să vedem sezoane în care o să avem și jucători de 22 și de 23 de ani”, a spus Burleanu.

Convenția anuală dintre FRF și LPF a fost semnată vineri de președinții celor două foruri, în condițiile din sezonul precedent. „Liga Profesionistă de Fotbal se subordonează federației, pentru că FRF conduce fotbalul românesc. Deci nu este vorba despre nicio subjugare. FRF guvernează fotbalul din România, prin urmare LPF trebuie să se înțeleagă cu FRF și nu invers. E o relație de subordonare. Am semnat convenția în aceleași condiții de anul trecut”, a precizat Burleanu.

Comitetul Executiv a modificat vineri și regulamentul referitor la documentele necesare pentru ca un jucător extracomunitar să evolueze în România. Astfel, un jucător extracomunitar, pentru a fi legitimat în România, are nevoie de certificatul de transfer, de autorizația de muncă, de contractul de muncă și de dovada plății transferului. „De azi înainte nu mai e suficient să aduci bonul de înregistrare la Oficiul pentru Imigrări”, a anunțat președintele FRF.

Citește și:

LPF a anunțat că ACS Poli Timișoara va înlocui Rapidul în Liga 1

A fi sau a nu fi în Liga 1 pentru Rapid

Taguri articol


12