Deunăzi scriam că eliminarea timbrului de mediu, la 1 februarie, a deschis robinetul la înmatriculările de hârburi în România. Inspectorii Registrului Auto Român (RAR) au spus că, în primele șase luni ale anului, aproape 5% dintre vehiculele verificate tehnic la nivel național în trafic, adică 1.758 de vehicule, prezentau pericol iminent de accidente. Deasemenea, Inspectoratul General al Poliției Rutiere (IGPR) a anunțat că peste 2.800 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate de polițiști, în 29 august, în cadrul unei acțiuni la nivel național, pentru defecțiuni tehnice, lipsa inspecției tehnice periodice, aplicarea pe geamuri a tratamentelor chimice sau foliilor neomologate și alte abateri de la normele rutiere. În cadrul activităților de control au fost constatate 34 de infracțiuni, dintre care 31 la regimul circulației și 3 de altă natură, notează Agerpres. Sursa citată arată că verificările au vizat sistemul de frânare, mecanismul de direcție, sistemul de reducere a zgomotului și a emisiilor poluante, instalația de iluminare/semnalizare, echipamentele electrice, punți, roți, anvelope și suspensie. Activitățile de control au mai privit existența și autenticitatea seriilor/numerelor de identificare ale vehiculelor, vizibilitate și legalitatea montării și utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, altele decât cele omologate, corectitudinea datelor din certificatul de înmatriculare, concordanța acestora cu datele și caracteristicile tehnice ale vehiculelor, deținerea inspecției tehnice periodice și valabilitatea acesteia, a certificatului de agreare pentru activitatea de transport în regim de taxi/viza anuală, precum și aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale, cu excepția celor omologate și/sau certificate de către autoritatea competentă și care sunt marcate corespunzător.
În cadrul acțiunii au fost controlate 4.705 autovehicule, fiind aplicate 2.853 de sancțiuni contravenționale. Din totalul sancțiunilor contravenționale, 681 au fost aplicate pentru defecțiuni tehnice, 57 pentru lipsa inspecției tehnice periodice și 81 pentru aplicarea pe geamuri a tratamentelor chimice sau foliilor neomologate.
Pentru defecțiuni tehnice grave ale mecanismului de direcție sau ale sistemului de frânare au fost reținute 10 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, iar pentru alte genuri de defecțiuni, cu gravitate mai redusă, au fost retrase 384 de certificate de înmatriculare.
Polițiștii rutieri au dispus, în 7 cazuri, imobilizarea autovehiculelor respective, întrucât pericolul cauzat de defecțiunile tehnice constatate era major, evitându-se în acest fel producerea unor evenimente rutiere. Aproape 600 de polițiști rutieri au desfășurat pe 29 august o acțiune comună cu specialiști ai Regiei Autonome — Registrul Auto Român, la nivel național, pentru prevenirea cauzelor generatoare de evenimente rutiere, produse pe fondul defecțiunilor tehnice ale autovehiculelor, mai arată Agerpres.