Harry Tavitian, ambasador al culturii române peste hotare, porneşte la drum prin Europa cu „Orient Express”-ul, destinaţia vizată fiind capitala Cehiei, Praga. Pianistului constănţean, alături de saxofoniştii Edi Neumann şi Zsolt Meier, chitaristul Hanno Hoefer, violonistul Jimi El Lako, basistul Octavian Barila Andreescu şi percuţionistul Mario Florescu sunt invitaţi să... ridice sala în picioare, la cea de-a XI-a ediţie a festivalului „9 Gates”. Evenimentul muzical menit să promoveze etno-jazz-ul românesc va avea loc, mâine, de la ora 19.30, la Wallenstein Garden din Praga.
Harry Tavitian nu este la primul său concert în capitala Cehiei. „Am mai cântat la Praga, în 2001, la Festivalul Internaţional al Pianiştilor de Jazz, în celebra Dvořák Hall din complexul cultural Rudolfinum. În această sală a dirijat Antonín Dvořák primul concert al Filarmonicii Cehe, în 1896. Tot în 2001, am fost invitat de Ambasadorul Republicii Cehe în România, Jaromír Plíšek - un om deosebit, pe care îl stimez foarte mult - să fac un jam-session cu formaţia Hradistan din Cehia”, îşi aminteşte jazzman-ul constănţean de origine armeană.
Prima formaţie de etno-jazz din România, „Orient Express”, a fost pusă „pe roate” în urmă cu 11 ani, de către Harry Tavitian. Unic în peisajul jazzistic românesc, prin repertoriu şi componenţă, „Orient Express”-ul îmbină tradiţia românească cu cea a diverselor etnii cu care se identifică componenţii săi. „Aşa cum Orient Express-ul este trenul care leagă Parisul de Constantinopol, trecând prin marile centre culturale ale Europei, la fel şi noi, prin muzică, situăm spaţiul românesc ca teritoriu de sinteză între gândirea occidentală şi miresmele şi mistica Orientului. Încercăm să facem o sinteză - pornind de la esenţe - a ceea ce este, azi, spaţiul spiritual balcanic. Astfel, vor fi auzite ecouri româneşti, bineînţeles, dar şi bulgăreşti, greceşti, turceşti, sârbeşti, evreieşti şi chiar armeneşti”, a subliniat Harry Tavitian.
Muzica „Orient Express”-ului a fost imortalizată, în 1999, pe albumul discografic „Axis Mundi”, care s-a bucurat de un deosebit succes în ţară şi peste hotare.
Anul acesta, cea de-a XI-a ediţie a festivalului internaţional de cultură cehă, germană şi evreiască „9 Gates” de la Praga marchează 65 de ani de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.