După ce a petrecut sfintele sărbători pascale acasă, la Constanţa, alături de familie, Harry Tavitian reia, de mâine, seria activităţilor culturale întrerupte în Postul Mare, cu un recital special programat la Iaşi. Pianistul, declarat, la începutul lunii februarie, cetăţean de onoare al Constanţei, s-a îndreptat încă de ieri spre „capitala culturală” a Moldovei, spre a se pregăti pentru onoranta misiune care-i revine, aceea de a-i delecta pe ieşeni cu un recital de pian original.
La acest eveniment cultural, care se va desfăşura în Sala Studio a TVR Iaşi, de la ora 19.00, sunt invitaţi toţi iubitorii muzicii care vor descoperi, cu acest prilej, „Rezonanţele armeneşti în jazz”. „Aştept cu emoţie să mă reîntâlnesc cu publicul din Iaşi. Am mulţi prieteni aici, vechi fani de jazz. Primul meu recital intitulat „Rezonanţe armeneşti în jazz” a avut loc la Bacău, în decembrie, în organizarea filialei locale a Uniunii Armenilor din România şi s-a bucurat de un mare succes. Sper ca şi concertul organizat de compatrioţii mei armeni din Iaşi să fie unul memorabil, mai ales că repertoriul este unul deosebit, inspirat din spiritualitatea armeană”, a declarat Harry Tavitian. Manifestarea este organizată de Filiala Iaşi a Uniunii Armenilor din România, condusă de eminentul fizician, prof. univ. dr. Maricel Agop, iar intrarea la concert este liberă.
Ca o dovadă a aprecierii de care se bucură în toate domeniile vieţii cultural-artistice, pe 22 mai, pianistul este invitat să susţină un concert în cadrul manifestărilor aniversare dedicate ctitorilor Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, Bucureşti, la împlinirea a 75 de ani. De asemenea, pe 10 mai, artistul va cânta la Odorheiu Secuiesc, la „ClassJazzFest”.
Este posibil ca şi constănţenii să se bucure, în acest an, de rezonanţele jazz-ului, în viziunea lui Harry Tavitian. Dar, până la un anunţ oficial, există o certitudine: la vară, în august, în luna în care îşi va sărbători ziua de naştere, jazzmanul constănţean va susţine unul dintre concertele sale originale, pe litoralul românesc, la Vama Veche.
Harry Tavitian s-a născut la Constanţa, din părinţi armeni, dedicându-se studiului pianului clasic de la vârsta de şase ani, la care a renunţat, însă, în favoarea jazz-ului. Artistul, absolvent al Academiei de Muzică din Bucureşti, a jucat un rol activ în fenomenul care a dus la apariţia şcolilor naţionale de jazz din estul Europei, în ciuda izolării politice a României din anii comunismului. El este încadrat de criticul austriac Richard Schuberth „printre pianiştii extraordinari care au iniţiat şi au desăvârşit Noul Jazz Est-European”.