La Muzeul Carsium din Hârşova s-a desfăşurat, sâmbătă, cea de-a IX-a ediţie a manifestării „Hârşova, cetate otomană”, organizată de Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, în parteneriat cu Uniunea Democrată a Turcilor din România (UDTR), Filiala Hârşova. După vizitarea instituţiei muzeale, care, pe 1 mai, a aniversat 110 ani de la înfiinţare, responsabilul ştiinţific al şantierului arheologic din Hârşova, dar şi al muzeului, dr. Constantin Nicolae, a susţinut o conferinţă cu tema: „Noi date despre cetatea medievală de la Hârşova pe baza documentelor istorice şi a descoperirilor arheologice recente”.
La acţiunea culturală găzduită de muzeul Carsium, au participat consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozcalişkan, şi reprezentanţi ai UDTR şi ai administraţiei locale.
După conferinţă, participanţii la manifestare au vizitat cetatea, geamia şi necropola otomană, aşezată în partea de nord-est a cetăţii, monument care impresionează prin simplitate şi sobrietate. Cetatea, geamia şi necropola reprezintă monumente istorice de categoria A, înscrise în lista monumentelor istorice din România.
Activitatea cu genericul „Hârşova, cetate otomană” reprezintă o continuare a unui şir de manifestări dedicate prezenţei otomane în acest spaţiu. Obiectivul acestora îl reprezintă o mai bună cunoaştere a istoriei locale, a monumentelor legate de prezenţa otomană în Dobrogea, păstrarea şi valorificarea moştenirii comune şi folosirea acesteia în vederea strângerii legăturilor de prietenie dintre cele două popoare, român şi turc.
CONTINUITATE DE 19 VEACURI „Cetatea de la Hârşova reprezintă un ansamblu de resturi de ziduri răspândite pe o bună parte din teritoriul actual al localităţii, datând din antichitate până la începutul epocii moderne. Cetatea antică este cunoscută în izvoarele epocii cu numele Carso, Carsio, Carsion, Carsium, în documentele latine. Nu se cunosc limitele fortificaţiei din perioada romană şi romano-bizantină. Cercetări importante s-au făcut în necropolele antice, în anii 1987-1989 şi, din 1993, în cetate. Cetatea medievală este cunoscută în izvoarele otomane, austriece, germane cu numele Karsova, Kersova, Chirschova, Hirsow, Hîrşova. Continuitatea de 19 veacuri, vizibilitatea unor părţi componente oferă cetăţii de la Hârşova unicitate. Întregul ansamblu se plasează la Dunăre pe stânci calcaroase, cu statutul de rezervaţie naturală şi peisagistică, fapt ce amplifică imaginea şi valoarea sitului. Astăzi, cetatea medievală de la Hârşova este una dintre cele mai bine cunoscute fortificaţii otomane din Dobrogea”, a declarat responsabilul Muzeului Carsium, dr. Constantin Nicolae.