Specialişti din ţară, dar şi din Marea Britanie participă, în aceste zile, la o întâlnire de lucru inclusă în proiectul internaţional European River Corridor Improvement Plan (ERCIP). Evenimentul se desfăşoară sub forma unui simpozion cu tema „Canalul navigabil al Dunării - zona de convergenţă pentru o dezvoltare durabilă. Studiu de caz - Hârşova”, care va avea loc astăzi, la Cercul Militar Naţional din Bucureşti şi care va fi urmat de vizite de lucru.
Prima vizită de lucru pe care o vor efectua specialiştii de la Institutul Naţional de Geologie (ING) din Bucureşti, dar şi din Londra, va avea loc mâine, la Hârşova, oraş dunărean cu impresionante resurse cultural-istorice. Anul trecut, în cadrul proiectului ERCIP, echipele de specialişti de la ING şi parteneri din Anglia, Germania, Italia şi Grecia au realizat studii asupra zonei fosilifere din localitate şi au inventariat impresionanta colecţie de fosile jurasice din cadrul Muzeului „Carsium”. Colecţia de paleontologie, care reuneşte peste o sută de specii de nevertebrate marine - amoniţi -, este rezultatul eforturilor profesoarei Victoriţa Nicolae. În cadrul activităţilor şcolare, profesoara, împreună cu elevii din oraşul Hârşova, a adunat aceste fosile de-a lungul a două decenii. Astfel, pe lângă situl arheologic, Hârşova se poate lăuda şi cu un sit paleontologic, identificat pe versantul vestic al dealului Băroi.
Pe toată perioada derulării proiectului ERCIP, 2012-2014, se va acorda o atenţie sporită atât valorificării cursului de apă, cât şi resurselor cultural-istorice, cele mai importante bogăţii ale comunităţii din Hârşova.
Joi, echipa care lucrează la implementarea proiectului va efectua o vizită de lucru în Delta Dunării.