Hârțoagele angajatorilor sunt bune, munca la negru înflorește!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Unde duce transferul contribuţiilor obligatorii de la angajator la angajat?!

Hârțoagele angajatorilor sunt bune, munca la negru înflorește!

Social 12 Iulie 2018 / 17:53 1009 accesări

Când legea transferului contribuţiilor sociale obligatorii de la angajator la angajatfost emisă, s-a declanșat o adevărată isterie în masă și în rândul angajaților, mai ales a celor din mediul privat. Se presupunea că va urma o scădere drastică a salariilor. dar, iată că atât angajatorii, cât și angajații au găsit o soluție „salvatoare“ care să mulțumească ambele părți, dar și legiuitorul. Dovadă că, în timpul verificărilor inspectorilor de muncă, hârțoagele angajatorilor sunt aproape perfecte. „95% din numărul total al angajatorilor controlaţi au respectat prevederile art. VII alin. 1 din O.U.G. nr. 82/ 2017 în sensul că, în unităţile în care nu exista încheiat contract/acord colectiv de muncă, a fost iniţiată negocierea colectivă, care este obligatorie pentru punerea în aplicare a prevederilor O.U.G. nr. 79/ 2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/ 2015 privind Codul fiscal şi, de asemenea, a existat o negociere colectivă a actelor adiţionale la contractele şi acordurile colective de muncă în vigoare, conform prevederilor art. VII alin.2 din O.U.G. nr. 82/2017“, a transmis Inspecția Muncii într-un comunicat de presă. În spatele perfecțiunii se ascunde însă munca plătită la negru. Vezi cazurile nenumărate din turism, alimentație publică sau servicii diverse. Este vorba însă de un acord tacit al ambelor părți și, culmea, se merge pe... încredere.

Rezultatele oficiale ale Campaniei Naţionale din perioada aprilie - iunie 2018, privind verificarea modului în care angajatorii au aplicat prevederile legale, legate de modificarea salariului brut în contextul transferului contribuţiilor sociale obligatorii de la angajator la angajat sunt de-a dreptul uluitoare. „Au fost identificaţi 56 de angajatori la care, prin transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, au rezultat, în luna ianuarie 2018, salarii nete sub nivelul salariului net din decembrie 2017“, se precizează într-un comunicat al Inspecției Muncii.

Din totalul angajatorilor controlaţi - 10.280 la număr, 9.992 de angajatori au respectat prevederile legale în sensul că, orice modificare a drepturilor salariale (aşa cum sunt prevăzute în contractul individual de muncă şi contractul colectiv de muncă), care s-a produs de la data intrării în vigoare a O.U.G. 82/ 2017 şi până la data de 31 martie 2018, trebuia transmisă până la 31 martie 2018. Angajatorii care nu au respectat prevederile menţionate au reprezentat 2,8% din numărul total al angajatorilor controlaţi. Au fost aplicate 2017 sancţiuni contravenţionale, din care amenzi în valoare de 51.000 lei. „Pentru nerespectarea altor prevederi legale din domeniul relaţiilor de muncă au fost aplicate 2797 de sancţiuni contravenţionale, din care 765 au fost amenzi în valoare de 11.052.500 lei. Totodată, 11.800 de măsuri au fost dispuse pentru nerespectarea prevederilor legale verificate în timpul controalelor. „Vom continua verificarea aplicării prevederilor legale pe care le-a avut ca obiectiv această campanie naţională, prin introducerea acestor aspecte în tematica de control generală, care priveşte activitatea inspectorilor de muncă şi pe care aceştia o aplică în controale. Numărul foarte mare de măsuri dispuse de inspectori în vederea remedierii deficienţelor constatate ne obligă să procedăm la verificarea aplicării acestora, dar au şi un caracter de prevenire şi de consiliere pe care inspectorii îl dau acţiunilor de control“, s-a simțit obligat să adauge inspectorul general de stat Danteș Nicolae Bratu.

Despre plata muncii la negru - niciun cuvințel!



12