Hayssam vrea „aflarea tuturor adevărurilor“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Cere redeschiderea dosarelor

Hayssam vrea „aflarea tuturor adevărurilor“

Eveniment 01 August 2013 / 00:00 400 accesări

Omar Hayssam, aflat, ieri, la Tribunalul Bucureşti, unde se judecă propunerea de arestare preventivă a lui pentru înşelăciune şi delapidare, a produs o surpriză uriaşă, solicitând atât justiţiei române, cât şi autorităţilor internaţionale să-i fie redeschise toate dosarele, pentru „aflarea tuturor adevărurilor“! Potrivit Mediafax, în sala de judecată, el a arătat că este încă traumatizat în urma acţiunii de aducere a sa în România şi că vrea mai mult timp pentru angajarea unui avocat şi pentru pregătirea apărării. Hayssam a mai spus, răspunzând la întrebările instanţei, că de-abia în cursul zilei de marţi a putut lua legătura cu familia sa şi că tot marţi i-a fost adusă la cunoştinţă citaţia în acest dosar. „Vreau redeschiderea tuturor dosarelor mele, pentru aflarea tuturor adevărurilor. În acest dosar nu ştiu despre ce este vorba“, a mai declarat Hayssam, în sala de judecată. Judecătoarea cazului, Brânduşa Elena Gheorghe, i-a atras atenţia lui Hayssam că are cunoştinţă despre ce este vorba în acest dosar, că iniţial a participat la actele de urmărire penală şi a dat inclusiv o declaraţie în faţa procurorilor, în faza de urmărire penală, iar ulterior a decis să părăsească România. „Exact, sincer vă spun, nu ştiu conţinutul dosarului sau despre ce este vorba“, a replicat Hayssam. De asemenea, acesta a cerut insistent, prin intermediul avocatului din oficiu, permisiunea de a i se da o pereche de ochelari, cu ajutorul cărora să poată studia actele din dosar, după ce instanţa a anunţat că-i va pune la dispoziţie o copie a actului de inculpare. În final, el a declarat, în faţa magistratului, că a cerut justiţiei române şi autorităţilor internaţionale „redeschiderea dosarelor“. „Să se rejudece, ca să pot aduce probe, să arăt toate adevărurile, să se ştie tot“, a mai spus Hayssam. Procurorul prezent la şedinţă a arătat că cererea de acordare a unui termen este admisibilă, iar în acest context instanţa a admis-o, cu amendamentul de a acorda un termen foarte scurt, respectiv de doar două zile, până când Hayssam va fi adus din nou la tribunal, pentru judecarea propunerii de arestare.

Omar Hayssam a insistat în faţa instanţei să i se acorde un termen mai lung, pe motiv că în cele două zile nu ar avea cum să rezolve problema angajării unui apărător ales, în condiţiile în care dreptul său la vizită s-a consumat marţi, când şi-a văzut familia, iar în plus nu are nici telefon mobil, de pe care să poată lua legătura cu avocaţii sau familia. Instanţa şi-a menţinut poziţia, astfel că propunerea de arestare preventivă în acest caz va fi luată în discuţie mâine.

Reamintim că procesul în care Hayssam este judecat pentru delapidare şi înşelăciune a avut termen şi pe 23 iulie, când sirianul nu a fost adus la instanţă pentru că nu a putut fi citat, magistraţii nereuşind să afle locul în care acesta era deţinut. Instanţa a stabilit atunci două termene, respectiv unul în 31 iulie, pentru propunerea de arestare făcută de DIICOT pe numele lui Omar Hayssam şi al fratelui său, Mohamad, în acest caz, iar un altul pe fond, în 9 septembrie. Omar Hayssam a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT, în acest dosar, în octombrie 2012, alături de fratele lui, Mohamad Omar, cumnatul său, Mihai Nasture, şi doi parteneri de afaceri, Viorel Vasile Mafteucă şi Doina Farladanschi, fiind acuzaţi de înşelăciune şi delapidare.

Purtătorul de cuvânt al DIICOT, procurorul Nadina Spînu, a declarat, pe 19 iulie, că în dosarul de delapidare s-a cerut, la trimiterea cazului în judecată, arestarea preventivă a lui Omar Hayssam pentru infracţiunile de care este acuzat. Spânu a spus că la termenele anterioare nu s-a putut discuta această solicitare, din cauză că Hayssam nu a fost prezent şi nu a putut fi citat corespunzător. Omar Hayssam a fost condamnat definitiv, în lipsă, în trei dosare, la 20 de ani, 16 ani şi, respectiv, trei ani, pentru răpirea celor trei jurnalişti, înşelăciune în cazul „Volvo" şi fraude în cauza „Foresta Nehoiu". Hayssam este judecat şi pentru trecerea frauduloasă a frontierei de stat, alături de fraţii acestuia, Mukhles şi Mahmoud, şi de omul de afaceri Mustafa Tartoussi. În acest dosar, în 8 octombrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Curtea de Apel Oradea la doi ani de închisoare cu executare pentru trecerea frauduloasă a frontierei, în timp ce Mustafa Tartoussi, Mukhles şi Mahmoud Omar, acuzaţi că i-ar fi înlesnit fuga din ţară, au fost achitaţi. Condamnarea dispusă în cazul lui Hayssam a fost contopită cu cea de 20 de ani primită anterior pentru terorism, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare. Sentinţa nu este definitivă, fiind atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Instanţa a stabilit următorul termen în dosar la 12 septembrie.



12