Handbal Club Municipal Constanţa a strălucit pentru a patra oară consecutiv şi, totodată, pentru a şasea oară în istorie în Cupa României la handbal masculin. La capătul celui mai lung şi mai frumos meci din istoria competiţiei, unul plin de dramatism, HCM Constanţa s-a impus aseară, la Ploieşti, cu 45-44 după prelungiri şi aruncări de la 7 metri în faţa celor de la Ştiinţa Bacău, scorul la finalul primelor 60 de minute fiind egal, 28-28 (12-17).
Cele mai bune echipe din handbalul masculin românesc, HCM Constanţa şi Ştiinţa Bacău, au oferit un meci interzis cardiacilor în ultimul act al Cupei României. O partidă în care HCM pornea ca favorită, dar Bacăul lui Eliodor Voica a reuşit să se autodepăşească şi să fie la doar o secundă de câştigarea mult-doritului trofeu. HCM a revenit miraculos, chiar şi împotriva unui arbitraj potrivnic al lui Bogdan Stark şi Romeo Ştefan, şi a câştigat o nouă finală, după un meci care a durat două ore şi 50 de minute!!! HCM a condus cu 1-0 şi 2-1, dar Bacăul a preluat conducerea în min. 4 după două goluri ale lui Rotaru şi treptat s-a distanţat pe tabela de marcaj. Antrenorul Zvonko Sundovski a solicitat primul time-out la 6-2 pentru Bacău, însă HCM nu şi-a găsit cadenţa. Cu Tămaş excelent în poartă şi o linie de 9 m care a punctat la aproape fiecare acţiune, Bacăul s-a distanţat la cinci lungimi după primele 30 de minute, scor 17-12. Nici în debutul părţii secunde HCM-ul nu a dat impresia că poate reveni, iar surpriza părea să se contureze. Deciziile ciudate ale arbitrilor au ajutat Bacăul să se desprindă în min. 50 la 27-20, diferenţă ce părea aproape imposibil de recuperat în doar zece minute.
REVENIRE MIRACULOASĂ HCM a demonstrat că nu întâmplător domină handbalul masculin românesc în ultimul deceniu, restabilind egalitatea, 27-27, cu două minute înainte de final. Cei doi arbitri au pierdut apoi total jocul din mână. I-au arătat direct cartonaşul roşu lui Toma, iar la faza imediat următoare au acordat o lovitură de la 7 m inexistentă pentru Bacău, moment în care antrenorul Sundovski a vrut să scoată echipa de pe teren. La insistenţele oficialilor constănţeni, meciul s-a reluat, iar Ghiţă a transformat aruncarea de la 7 m. Şimicu a împins meciul în prelungiri după ce a transformat, în ultima secundă, tot o aruncare de la 7 m, acordată la un fault dur asupra lui Criciotoiu. Au urmat două reprize de prelungiri, în care HCM a condus cu 31-30, dar acelaşi Ghiţă a egalat cu trei secunde înainte de final. S-a trecut la alte două reprize de prelungiri, iar în ultima secundă a acestora, la scorul de 36-36, Şimicu a trimis în bară!
SERIE INTERMINABILĂ LA 7 METRI Aruncările de la 7 m au fost la fel de tensionate, Constanţa ratând victoria la ultima aruncare din prima serie de cinci, prin... Şimicu! Dramatismul a atins cote maxime la paradele lui Popescu, Stănescu, respectiv Grigoraş, dar cel care avea să pună punct finalei a fost Alexandru Csepreghi, autorul golului care a adus trofeul la ţărmul mării. Rezultat final: HCM - Ştiinţa 45-44 (12-17, 28-28, 28-30, 31-31, 33-33, 36-36).
„Am intrat mai greu în meci, dar avem o echipă cu nişte băieţi minunaţi. Mi-am dat seama că vom reveni în momentul în care arbitrul a început să greşească împotriva noastră. Atunci s-au ambiţionat. Până atunci am stat doar într-un jucător, Şimicu. Echipa este o simbioză între experienţa celor vechi şi dorinţa de afirmare a tinerilor, lucru care s-a creat în ultimii ani”, a declarat directorul executiv al HCM-ului, Nurhan Ali. „Sunt aproximativ opt luni de lucru intens şi suferinţă, pentru că luptăm pe mai multe fronturi. Am reuşit să câştigăm acest trofeu fără câţiva jucători importanţi. A fost o cheltuială de energie enormă, care sper să nu ne coste mai târziu. Toma are nişte merite extraordinare pentru că evoluează meci de meci 60 de minute, iar eu în faţa unor astfel de jucători îmi scot pălăria. Ambiţia şi dorinţa de a câştiga, faptul că suntem campioana ţării, orgoliul au fost argumentele care nu ne puteau lăsa să cedăm. Mintea dictează corpului, iar în acest meci cred că s-au depăşit anumite limite. Este pentru prima oară în cariera mea când trăiesc un astfel de meci”, a precizat şi antrenorul secund al echipei constănţene, Alexandru Buligan. „A fost un meci al orgoliilor. Cel mai lung şi frumos din cariera mea. Aşa ar trebui să se joace handbal în România, pentru că orice sportiv ar putea să crească în acest mod. Am sperat că putem reveni, am crezut mereu în acest lucru, pentru că au fost şi alte partide în care am fost conduşi cu mai multe goluri. Mă bucur că am reuşit să-i “păcălesc” pe portari la aruncările de la şapte metri şi am câştigat un nou trofeu”, a mărturisit, la final, şi centrul Marius Stavrositu.
Au evoluat pentru HCM: Popescu (7 intervenţii), Stănescu (4 intervenţii, 1x7m) - Şimicu 11 goluri (1x7m), Toma 9g (1x7m), Novanc 4g, Stavrositu 4g (2x7m), Buricea 3g, Criciotoiu 2g, Csepreghi, Vujadinovic şi Cristescu - câte 1g. De la Ştiinţa Bacău s-a remarcat portarul Răducu Tamaş (25 intervenţii, 2x7m).
Au marcat de la 7 m - HCM: Csepreghi (3), Stavrositu (3), Criciotoiu, Şimicu, Vujadinovic; Bacău: Da Silva (3), Ramba (2), Ghiţă (2), Rotaru. Au ratat de la 7 m - HCM: Şimicu, Criciotoiu, Vujadinovic; Bacău: Păunică (2), Rotaru, Ramba. Stănescu a apărat două aruncări de la 7 m, iar Popescu - o aruncare, în timp ce Grigoraş a apărat trei aruncări de la 7 m.
Finala mică a fost câştigată de CSM Bucureşti, scor 33-29 cu HC Vaslui. În semifinale se înregistraseră rezultatele: Ştiinţa Bacău - CSM Bucureşti 31-21 şi HCM Constanţa - HC Vaslui 34-26.