HCM Constanţa, rol hotărâtor în formarea Ligii Profesioniste de Handbal

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

HCM Constanţa, rol hotărâtor în formarea Ligii Profesioniste de Handbal

Sport 03 Februarie 2012 / 00:00 765 accesări

Cel mai important club în handbalul masculin românesc în ultimii 22 de ani, HCM Constanţa, are un rol important în strategia de dezvoltare a sportului de echipă care a adus cele mai multe titluri mondiale pentru România. Valoarea scăzută a întrecerii interne, care a dus şi la rezultatele slabe ale echipelor naţionale, a determinat cele mai importante grupări din handbalul românesc, HCM Constanţa şi Oltchim Rm. Vîlcea, să găsească o soluţie pentru ieşirea din criză. S-a optat astfel pentru înfiinţarea unei Ligi Profesioniste, pe modelul celei existente în fotbal. Promotorul acestei idei este directorul executiv al HCM Constanţa, Nurhan Ali.

Reporter: Cum a luat fiinţă această Ligă Profesionistă?

Nurhan Ali: Din dorinţa de a creşte valoarea handbalului românesc, iar HCM a avut un rol hotărâtor. Împreună cu Oltchim Rm. Vîlcea şi cu sprijinul preşedintelui federaţiei, Cristian Gaţu, s-a decis constituirea acestei Ligi Profesioniste. Au fost prezenţi nouă reprezentanţi ai cluburilor din Liga Naţională, trei de la masculin - HCM Constanţa, HC Odorhei şi Potaissa Turda - şi şase de la feminin - Oltchim Rm. Vîlcea, HC Zalău, Dunărea Brăila, HC Roman, Cetate Deva şi HCM Baia Mare. A luat fiinţă din dorinţa de a avea un campionat mult mai puternic.

Rep.: De ce doar nouă cluburi?

N.A: Pentru că doar acestea au fost considerate apte de a forma Liga Profesionistă. Sunt câteva obligaţii care trebuie îndeplinite de cluburi pentru a trece la profesionism şi anume: clubul să fie monosportiv (n.r. - fără alte secţii sportive), să fie o structură juridică de drept privat şi fără scop patrimonial. Celelalte formaţii vor primi, cel mai probabil, o derogare de un an de zile pentru a deveni cluburi profesioniste. În plus, fiecare echipă va trebui să aibă cel puţin şapte jucători cu statut de profesionist, înregistraţi în acest mod la I.T.M.

Rep.: Cum speraţi să transforme această Ligă campionatul intern?

N.A: Vrem să construim un campionat puternic, cu meciuri strânse, foarte echilibrate, să nu mai existe aceste diferenţe uriaşe între locul 1 şi locul 14. Este o diluare a întrecerii şi nimeni nu poate progresa când câştigă mereu cu 15-20 de goluri. Dorim ca în handbalul românesc să nu mai fie o diluare a valorilor, iar cei care semnează un contract să merite cu prisosinţă acel contract. În lipsă de material uman, valoric, valoarea jucătorilor este crescută artificial de multe ori. Vrem să impunem cluburilor, în funcţie şi de posibilităţi, să nu mai transfere jucători străini decât dacă au fost cel puţin internaţionali de tineret. Să nu fim un El Dorado pentru jucătorii ruşi, ucrainieni sau sârbi de valoare mai scăzută.

Rep.: Care vor fi atribuţiile Ligii Profesioniste?

N.A: Această ligă va fi subordonată federaţiei, cu care ne dorim o colaborare cât mai fructuoasă. Nu intrăm în competiţie cu federaţia, ci vrem ca handbalul românesc să revină acolo unde a fost cu mult timp în urmă. Liga Profesionistă se va ocupa de organizarea ligii naţionale, dar şi de o altă competiţie internă care va fi organizată, Cupa Ligii. De asemenea, Liga va avea obligaţia de a negocia cu eventualii parteneri pentru drepturile de organizare a Ligii Naţionale, atât la masculin, cât şi la feminin. Fiecare club afiliat va beneficia de pe urma acestor negocieri, în funcţie de locul ocupat în clasament la finalul fiecărui sezon. Vrem să legăm campionatul şi Cupa Ligii de branduri importante din România. Federaţia va organiza doar Cupa României.

Rep.: Care este actuala structură a Ligii Profesioniste?

N.A: La propunerea mea, a fost ales ca interimar, până în luna iunie, când va avea loc Adunarea Generală, fostul internaţional Alexandru Dedu. Este un nume important în handbalul european, de trei ori câştigător al Ligii Campionilor cu FC Barcelona. Mai sunt doi vicepreşedinţi, Andrei Luca de la Oltchim şi eu, dar şi patru membri, reprezentanţi ai cluburilor Potaissa Turda, HC Odorhei, Cetate Deva şi HC Roman. În ceea ce mă priveşte, cred că această numire în funcţia de vicepreşedinte vine în semn de respect pentru ce a făcut HCM în handbalul românesc şi pentru că am condus această stuctură în ultimii zece ani. Nu aş fi reuşit însă dacă nu eram sprijinit de primarul Radu Mazăre şi preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, care s-au implicat total în destinele acestei echipe. HCM a devenit astfel un brand în România, dar şi în Europa, lucru de care sunt foarte mândru.



12