UNESCO a declarat, vineri, centrul vechi al orașului Hebron, aflat în Cisiordania ocupată, "zonă protejată" a patrimoniului mondial, în virtutea calității sale de "sit cu o valoare universală excepțională în pericol". Decizia UNESCO a atras mânia oficialilor din Israel, informează AFP. Chestiunea înscrierii orașului Hebron pe lista patrimoniului mondial a reprezentat miza unei înfruntări acerbe între israelieni și palestinieni.
Decizia Comitetului pentru patrimoniul mondial din cadrul UNESCO reprezintă o "pângărire morală", a reacționat imediat ministrul israelian al Afacerilor Externe, în timp ce palestinienii au salutat un "succes" al diplomației lor. 12 membri din Comitetul pentru patrimoniul mondial, reunit la Cracovia, în sudul Poloniei, au votat "pentru" această includere, șase s-au abținut și trei au votat "împotrivă". Majoritatea necesară era de 10 voturi. Hebron are o populație de 200.000 de palestinieni și câteva sute de coloniști israelieni, grupați într-o enclavă protejată de soldați, în apropiere de un loc sfânt pe care evreii îl numesc "Mormântul Patriarhilor", iar musulmanii "Moscheea lui Ibrahim". Palestinienii consideră că situl este amenințat din cauza unei creșteri "alarmante" a actelor de vandalism comise asupra proprietăților palestiniene din centrul vechi al orașului, pe care le atribuie coloniștilor israelieni.
Liderii israelieni sunt de părere că rezoluția luată în privința orașului Hebron neagă o prezență evreiască veche de 4.000 de ani în această regiune. Mormântul Patriarhilor ar adăposti rămășițele pământești ale lui Abraham, părintele celor trei religii monoteiste, ale fiului său Isaac, ale nepotului său Iacob și ale soțiilor acestora, Sarah, Rebecca și Lea.