„Hectarele stafie” lovesc din nou

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită Sechestru pe bunurile primarului din Bărăganu

„Hectarele stafie” lovesc din nou

Administrație 13 August 2012 / 00:00 640 accesări

„DIN HÂRTII SE FACE TOTUL“ Continuă scandalul agricol dintre administraţiile locale Bărăganu şi Mereni privind 154 de hectare care apar, după cum spun primarii, în patrimoniul ambelor comune. Primarul comunei Bărăganu, Titu Neague, ne-a făcut noi dezvăluiri despre modul în care, conform spuselor lui, pământul oamenilor a fost „mânărit“ în aşa fel încât să nu existe. Sau să existe? Nu se mai ştie. 17 ani. Atât au stat 154 de ha la „dos“, după cum spune Neague. „Au fost ascunse pentru ca Prefectura să nu le vadă şi să solicite punerea în posesie a proprietarilor de drept“, spune primarul. Cum poate fi ascuns pământul? Că doar nu-l bagi în beci sau... într-o hală părăsită de la marginea satului? Uite că se poate. „Din hârtii se face totul“, ar spune un bătrân înţelept. Aşa se pare. Oamenilor li se spune de mulţi ani că primăriile nu au pământ şi că nu-i pot pune în posesie, cu toate că ei, cei păgubiţi, au acte pe terenuri, au hotărâri judecătoreşti care le atestă dreptul la proprietate. Li s-a spus sus şi tare că nu există pământ pentru împroprietăriri. De multe ori, ameţiţi cu cuvinte pompoase şi vrăjeli, oamenii pleacă din primării cu mâna goală, după ce le sunt arătate hârtii din care nu pricep nimic. Când ajung în câmp, la palma de pământ lăsată moştenire de la bunici sau părinţi, le reîncolţeşte în minte ideea că au fost înşelaţi ani la rând... dar nu au ce face.

DOCUMENTE FĂRĂ FOND Dar să trecem peste mirări şi peste semne de întrebare inutile. Pentru că a scos la iveală „afacerea“ cu pământ, Neague începe să tragă ponoasele. I s-au făcut două dosare: unul de contencios administrativ şi unul penal. În dosarul penal, edilul şi alţi şapte angajaţi ai Primăriei au fost chemaţi să dea astăzi cu subsemnatul la Poliţie. Cum a început toată tărăşenia? După ce a identificat cele 154 ha care, după cum spune primarul, aparţin Primăriei Bărăganu, edilul şef a format o comisie, a angajat o firmă, a obţinut avizele necesare, tot ce-i mai trebuia, a intabulat terenul şi l-a introdus în inventarul comunei. „Dacă nu era terenul în curtea noastră mai puteam să-l intabulăm? Nu ne dădeau peste nas cei de la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară?“, a întrebat primarul. Pentru acest lucru a fost acţionat în judecată de administraţia locală Mereni, care susţine de asemenea că terenul îi aparţine. În instanţă, judecătorii Secţiei de Contencios Administrativ ai Tribunalului Constanţa au decis că acţiunea lui Neague este perfect justificată şi că documentele prezentate de partea adversă nu sunt suficiente pentru a anula hotărârea de Consiliu Local privind intabularea pământului.

SECHESTRU PE PĂMÂNTUL PERSONAL Primarul din Bărăganu acuză Primăria Mereni că a prezentat instanţelor judecătoreşti un document fals pentru a-şi susţine cauza. „Sunt multe motive care ne arată clar că acest teren ne aparţine. În februarie 2010 au fost formate două comisii. Una de la Mereni şi una de la Bărăganu. După nu ştiu ce discuţii, a fost mutat hotarul localităţii în baza unui proces verbal, astfel că cele 154 de ha au fost cuprinse în patrimoniul Primăriei Mereni. Procesul ăla verbal a fost întocmit ilegal însă. Şi asta pentru că acea comisie a fost formată din primar, secretar şi un angajat al Serviciului de Urbanism, care nu a lucrat însă niciodată la acest serviciu. În plus, angajatul în cauză spune că nu şi-a pus niciodată iscălitura pe un asemenea act şi că semnătura ar fi falsă. A cerut şi expertiză grafologică“, a declarat Neague. Mai mult, primarul spune că acele comisii ar fi trebuit să aibă acceptul Consiliului Local pentru a muta graniţele localităţii, şi că nu există nicio hotărâre în acest sens. Şi în Planul Urbanistic General al comunei Bărăganu, întocmit în 2006, se arată că până atunci pământul aparţinea comunei Bărăganu, iar el era lucrat de oameni din Mereni. Relativ simplu am putea spune. Ei bine, nu-i chiar aşa. Pentru că anchetatorii insistă. Instanţa de contencios administrativ a decis că Primăria Bărăganu este îndreptăţită să inventarieze terenul. De cealaltă parte, în dosarul penal, un procuror a dispus începerea urmăririi penale împotriva edilului şi a altor angajaţi care au semnat pentru inventarierea terenului. „În ce ţară trăim? O instanţă îmi dă dreptate, iar procurorul îmi pune sechestru pe bunurile personale şi începe urmărirea penală împotriva mea pentru infracţiuni de instigare la distrugere şi instigare la tulburare de posesie într-un alt dosar, penal de această dată. Pentru ce? Pentru că vreau să le dau oamenilor ce le aparţine de drept? Sper ca instanţa să facă dreptate şi în acest caz“, a mai spus primarul. La aceste întrebări vom încerca să răspundem în ediţiile viitoare cu ajutorul părţilor implicate.



12