Preşedintele austriac, social-democratul Heinz Fischer, este considerat favorit în alegerile prezidenţiale de la 25 aprilie, în care se confruntă cu o candidată controversată a extremei drepte (FPOe) şi cu liderul Partidului Creştin (CPOe) care militează împotriva avortului. Candidaţii au avut timp la dispoziţie până vineri pentru a strânge cele 6.000 de semnături necesare pentru a participa la alegeri.
Considerat câştigător, Heinz Fischer, în vârstă de 71 de ani, a depus o listă ce conţine 45.000 de semnături, faţă de cele 10.500 obţinute de contracandidatul său nominalizat de FPOe, Barbara Rosenkranz. Mamă a zece copii, în vârstă de 51 de ani, al cărei soţ este cunoscut pentru viziunile sale neonaziste, ea a făcut, la începutul lunii martie, afirmaţii ambigue referitoare la negarea Holocaustului. Iniţial în favoarea unei modificări a legii care interzice activităţile neonaziste şi opiniile negaţioniste, ea şi-a schimbat apoi punctul de vedere. Circa 5.000 de persoane au manifestat, joi seara, la îndemnul Tineretului Socialist şi cu sprijinul comunităţii evreieşti, împotriva candidaturii sale la Hofburg, fostul palat imperial şi în prezent sediu al preşedinţiei. Deşi în cursă se pare că se vor confrunta cei doi candidaţi, liderul CPOe, în vârstă de 61 de ani, a anunţat cu o zi înaintea termenului limită de depunere a candidaturii că a obţinut 8.000 de semnături. Rudolf Gehring le promite alegătorilor că le va oferi ”cel puţin un alt candidat (decât preşedintele Fischer) cu care austriecilor să nu le fie ruşine”, notează cotidianul ”Der Standard”. În schimb, Ulrich Habsbourg-Lorraine, membru al partidului ecologist al Verzilor, nu a reuşit să strângă cele 6.000 de semnături. Acest descendent al familiei de împăraţi ai Austriei speră să conteste legea care datează din 1919 şi care le interzice membrilor familiei regale să candideze la preşedinţie. Partidul conservator OeVP, care face parte din coaliţia guvernamentală alături de social-democraţi, a renunţat să nominalizeze un candidat, ţinând cont de avansul preşedintelui în exerciţiu de peste 70% în sondaje.
Preşedintele austriac are un rol onorific şi moral şi este singurul lider ales direct de cetăţeni pentru un mandat de şase ani. În 2004, Heinz Fischer a câştigat scrutinul prezidenţial cu 52,39% din voturi, devansând-o pe conservatoarea Benita Ferrero-Waldner.