HEMORAGIA personalului medical din Sănătate, de neoprit?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Peste 5.000 de medici și-au luat ADIO de la sistemul sanitar autohton

HEMORAGIA personalului medical din Sănătate, de neoprit?

Declarația fostului președinte al Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, în 2011: „În ultimii patru ani, plecaseră 8.000 de medici!“
Sănătate 23 August 2017 / 16:52 1112 accesări

Peste 5.000 de medici și-au luat adio de la sistemul sanitar autohton din 1997 și până în prezent - sunt date oferite chiar de către ministrul Sănătății, Florian Bodog, conform analizei Profit.ro. Este al ”n”-lea ministru care ia în piept această chestiune, o întoarce pe toate părțile și promite rezolvarea problemei care s-a transformat într-o reală stare de fapt; se golesc spitalele, se închid secții de spital, pacienții aleargă disperați de la o unitate sanitară la alta, de multe ori... prea târziu. Ce i-a gonit pe medici din țară? Pe lângă salariile mizerabile, infrastructura de toată jena și, nu în ultimul rând, lipsa de respect față de cadrul medical din România; din păcate, trebuie să spunem și asta. Trebuie menționat că, potrivit studiului citat, peste 21.000 de medici au intrat în sistemul privat. Astfel, peste 35.000 de medici și 80.000 de asistenți medicali activau în sistemul public în 2016. Cifrele pentru sectorul privat arată că aici activează peste 21.000 de medici și 42.000 de asistenți medicali.

”La hemoragia personalului din sectorul public au contribuit atât migrația tinerilor doctori peste hotare, cât și părăsirea sistemului de stat de profesioniști pentru mediul privat. Cifrele sunt grăitoare, iar concluzia se impune de la sine: sistemul public de sănătate trebuie să țină pasul cu grila de salarizare pentru personalul medical, dar și cu infrastructura medicală disponibilă în sistemul privat. Mulți dintre români nu își permit să se trateze în mediul privat”, scrie demnitarul pe pagina sa de Facebook. Tot el subliniază că nici nu ar trebui să o facă, luându-se în calcul plata contribuțiilor la asigurările de sănătate. ”Sistemul public de sănătate trebuie să fie nu numai principalul furnizor de servicii medicale pentru români, dar și principalul furnizor de calitate”, adaugă oficialul. El consideră că s-au făcut deja pași importanți pentru a corecta o parte din deficiențele sistemului public. În acest sens face referire la promisiunile de creșteri ale lefurilor personalului medical. ”De la anul, salarizarea personalului medical va fi, pentru prima dată, aproape de nivelul salariilor din UE. Creșteri semnificative au avut loc și în acest an”, promite oficialul, deși mulți medici nu mai pun prea mare preț pe declarațiile ministrului. Au spus-o deja public că nu cred și nu își pun prea mari speranțe în anunțatele creșteri salariale.

Ministrul, conștient de altfel ca toți predecesorii săi, a atins și problema dotărilor spitalelor, care este și ea la pământ în multe dintre unitățile sanitare. O consideră o prioritate. ”Am livrat echipamente de anestezie, radioterapie și de diagnostic imagistic de ultimă generație în foarte multe dintre spitalele care nu dispuneau de aceste tehnologii. Vom continua politica de achiziții de echipamente moderne până când absolut toate spitalele județene, regionale și universitare vor avea dotările de care pacienții noștri au nevoie”, promite oficialul.

Federația ”Sanitas” din România a preluat la rândul său analiza amintită, cu mențiunea că ”salariile nu reprezintă singurul motiv pentru care personalul sanitar pleacă din sistemul public de sănătate”.

SOS-URILE AU FOST DATE CU MULȚI ANI ÎN URMĂ!

Nu trebuie să uităm faptul că SOS-urile au tot fost date, insistent chiar, în urmă cu ani buni de către fostul președinte al Colegiului Medicilor din România, prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae. Oficialul nu pierdea nicio ocazie să spună că avem un export mai mare decât producem și că repercusiunile se văd de la distanță. ”În primul rând, nu se poate asigura calitatea actului medical de o persoană care acoperă unul, două sau trei posturi vacante, pentru că sistemul trebuie să funcționeze. În al doilea rând, apare sentimentul de insatisfacție la medicii care nu se pot realiza profesional pentru că vor să facă și nu pot. Toate pleacă de la finanțarea sistemului. România rămâne țara care alocă cel mai puțin pentru Sănătate din toate țările UE și pe penultimul loc din Europa. Dacă vrem să oprim acest exod, trebuie să finanțăm corect sistemul. Universitățile de medicină nu pot să pună pe piața muncii mai mult de 2.500 de doctori, iar în condițiile în care pleacă 3.000 de medici pe an, avem un export mai mare decât producem”, spunea în urmă cu câțiva ani buni prof. dr. Astărăstoae. Amintea tot timpul și de pericolul la care este expus pacientul dacă are ghinionul să dea peste un medic obosit care, evident, poate să greșească. Încă din 2011, fostul președinte al CMR spunea că în ultimii patru ani plecaseră 8.000 de medici! S-a făcut ceva de atunci, a reacționat cineva? Răspunsul este evident, analizând declarația recentă a ministrului Sănătății din 2017!



12