Hepatita A poate degenera în boli grave

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Medicii atenţionează

Hepatita A poate degenera în boli grave

Sănătate 15 Decembrie 2012 / 00:00 671 accesări

Atât în ţară cât şi la nivelul judeţului Constanţa, medicii direcţiilor de sănătate publică judeţene au raportat cazuri de hepatită A în rândul colectivităţilor. La Constanţa, potrivit directorului executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană, dr. Constantin Dina, au fost semnalate atât cazuri confirmate de hepatită A cât şi suspiciuni de boală. Mai exact, la şcoala din Topraisar au fost semnalate două suspiciuni de hepatită A, la cea din Dumbrăveni o suspiciune, dar şi două cazuri confirmate. De asemenea, spune dr. Dina, suspiciuni de hepatită A au fost semnalate şi la unitatea de învăţământ din Palas, dar şi la Liceul „Ovidius” şi la şcolile generale nr. 22 şi 8. Directorul executiv este de părere că numărul îmbolnăvirilor şi suspiciunilor de hepatită A înregistrate în judeţul Constanţa nu ridică probleme şi că, „statistic vorbind, ne clasăm în limite normale, cel puţin comparativ cu alte judeţe noi stăm chiar foarte bine”. Chiar şi în aceste condiţii, la nivelul DSPJ au fost prezentate materiale informative despre hepatita A, care să fie expuse publicului larg prin intermediul mass-media. Şeful Biroului de Programe de Sănătate şi Educaţie pentru Sănătate din cadrul DSPJ, totodată master european în promovarea sănătăţii şi educaţie pentru sănătate, dr. Loti Popescu, a prezentat date concrete despre afecţiunea mult dezbătută în ultima perioadă.

„Hepatita este o inflamaţie a ficatului ce reprezintă cel mai frecvent rezultatul unei infecţii virale A, B, C, D, E sau G. Numeroase alte cauze (alcool, efecte secundare ale unor medicamente, toxine) pot genera hepatite sau agrava o hepatită virală”, explică medicul. Tot ea spune că hepatita virală A (HVA) este o afecţiune care poate degenera în boli grave dacă nu este tratată în timp util. „Boala este strâns asociată cu igiena personală precară şi salubritatea deficitară, ea răspândindu-se prin transmiterea fecalo-orală”, subliniază masterul european.

SE ESTIMEAZĂ CĂ ÎN LUME APAR ANUAL 1,4 MILIOANE CAZURI NOI DE HEPATITĂ A. EPIDEMIILE POT FI EXPLOZIVE ŞI POT PROVOCA PIERDERI ECONOMICE SEMNIFICATIVE: ÎN 1988, AU FOST AFECTATE 300.000 DE PERSOANE ÎNTR-UN SINGUR FOCAR ÎN SHANGHAI.

Grupurile specifice de risc sunt: copiii din comunităţi (creşe, grădiniţe, şcoli, instituţii de îngrijire), adulţi care trăiesc în aglomeraţii cu sanitaţie precară, spune dr. Popescu. Ea adaugă că cele mai eficiente metode de prevenire sunt: salubrizarea îmbunătăţită, igiena personală riguroasă şi un stil de viaţă sănătos.

CUM SE MANIFESTĂ BOALA, CE E DE FĂCUT? Cât priveşte semnele bolii, dr. Loti Popescu spune că acestea apar la 14-42 de zile de la contactul infectant. De asemenea, pot apărea: disconfort, oboseală, somnolenţă, pielea se colorează în galben (icter), dispare pofta de mâncare, greaţă, ameţeli, vărsături, stare de rău general, scaunele se decolorează (albicioase), urina se colorează în roşu-brun (culoarea berii). În cazul în care ne-am îmbolnăvit, adaugă dr. Popescu, se impune prezentarea de urgenţă la medicul de familie, izolarea şi respectarea regimului de viaţă recomandat de specialist (repaus, odihnă, alimentaţie sănătoasă pentru refacerea ficatului). Potrivit datelor statistice înregistrate la nivelul DSPJ, dacă în 2011, la Constanţa, au fost semnalate 140 de cazuri de hepatită A, în 2012 medicii au raportat 122 de cazuri, ceea ce reprezintă o medie de 10 cazuri pe lună, în întreg judeţul.

Taguri articol


12