Herman Van Rompuy, invitat să fie preşedintele Zonei Euro

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Scenariu franco-german

Herman Van Rompuy, invitat să fie preşedintele Zonei Euro

Externe 18 August 2011 / 00:00 426 accesări

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy şi cancelarul german, Angela Merkel, i-au scris, ieri, aşa cum au anunţat marţi, la sfârşitul întrevederii lor de la Paris, pe fondul crizei datoriilor, lui Herman Van Rompuy, pentru a-i cere să fie preşedinte al Zonei Euro. Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel i-au spus preşedintelui UE că cei 17 şefi de stat şi de guvern din Zona Euro vor alege un preşedinte pentru un mandat de doi ani şi jumătate. Ei au afirmat de asemenea că Eurogrupul miniştrilor de Finanţe trebuie consolidat. ”Moneda euro este fundamentul succesului nostru economic şi un simbol al unificării politice a continentului nostru”, susţin Nicolas Sarkozy şi Angela Merkel. Ei au afirmat, de asemenea, în scrisoare, că ”Franţa şi Germania îşi propun să consolideze guvernarea Zonei Euro, în baza tratatelor existente”. Preşedintele Nicolas Sarkozy şi cancelarul Angela Merkel au participat, marţi, la Paris, la o reuniune privind mijloacele de consolidare a Zonei Euro, copleşită de datoriile membrilor săi.

LAUDE EUROPENE Preşedintele CE, Jose Manuel Durao Barroso, a salutat, marţi, ”deciziile importante” luate la summit-ul dintre cancelarul german şi preşedintele francez. Baroso, într-un comunicat comun cu Olli Rehn, comisarul european pentru Afaceri Economice, aprobă îndeosebi propunerea privind formarea unui guvern economic al Zonei Euro. ”Cererea formulată de Angela Merkel şi Nicolas Sarkozy de adoptare a unei reguli de aur bugetare de către cele 17 ţări din Zona Euro este un angajament politic puternic în favoarea stabilităţii pe termen lung a finanţelor publice”. Propunerea referitoare la introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare, un alt anunţ făcut de Merkel şi Sarkozy, ”va fi un instrument cheie pentru a asigura că sectorul financiar aduce o contribuţie mai justă la conturile publice”, au afirmat Barroso şi Rehn, reamintind că Executivul european a anunţat deja că va face o propunere în acest sens în curând. ”CE va lucra împreună cu preşedintele Consiliului European şi cu preşedintele Eurogrupului şi va face propuneri în următoarele săptămâni”, conchide comunicatul.

CRITICI SINDICALISTE Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES) a criticat, ieri, propunerile prezentate de preşedintele francez, Nicolas Sarkozy şi cancelarul german, Angela Merkel, pe fondul crizei datoriilor şi a deplâns respingerea de către aceştia a euroobligaţiunilor şi a întăririi Fondului European de Stabilitate Financiară (FESF). Potrivit sindicatelor, ”ideile lansate de Paris şi Berlin trimit semnale greşite iar opoziţia faţă de cele două probleme menţionate face ca speculaţiile financiare să continue în următoarele zile şi săptămâni. Pieţelor nu le place datoria publică dar le este şi mai mult teamă de colapsul economic care ar urma când guvernele, într-o încercare zadarnică de a adera la regula deficitului zero, ar începe să taie cheltuielile în mijlocul unei recesiuni. Guvernanţa economică poate funcţiona numai dacă se ocupă de asemenea de cerere şi de politicile de investiţii”. Sindicatele şi-au exprimat totuşi satisfacţia faţă de acordul franco-german privind introducerea unei taxe pe tranzacţiile financiare, subliniind că este necesar să se garanteze ca ”sarcinile să fie împărţite în mod echitabil”.



12