Herta Müller, din nou în România

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Herta Müller, din nou în România

Cultură 24 Septembrie 2010 / 00:00 337 accesări

Celebra autoare Herta Müller, câştigătoarea premiului Nobel pentru Literatură în 2009, va veni la Bucureşti, săptămâna viitoare, pe 27 şi 28 septembrie. În timpul vizitei în România, laureata premiului Nobel pentru literatură va susţine, luni, la Ateneul Român, un dialog cu Gabriel Liiceanu şi o lectură publică din romanul „Leagănul respiraţiei\", apărut la Editura Humanitas, în colecţia de autor dedicată autoarei.

Totodată, marţi, la Librăria Humanitas Kretzulescu, Herta Müller îşi va lansa volumele „Leagănul respiraţiei\" şi „Călătorie într-un picior\" şi va susţine o sesiune de autografe.

Scriitoarea germană originară din România, Herta Müller, s-a născut pe 17 august 1953, în satul Niţchidorf, într-o familie de şvabi bănăţeni. În perioada 1973-1976, studiază germanistica şi Limba şi Literatura Română la Universitatea din Timişoara.

Apropierea de Aktionsgruppe Banat o aduce în atenţia Securităţii. Între 1977 şi 1979 lucrează ca traducătoare la întreprinderea Tehnometal din Timişoara. Ulterior, predă germana ca profesoară suplinitoare.

În 1982, debutează cu volumul de povestiri „Niederungen\" („Ţinuturile joase\"), în care cenzura a intervenit considerabil, urmat, în 1984, de un altul, „Drückender Tango\" („Tangou apăsător\"). „Niederungen\" apare, în acelaşi an, în forma sa iniţială în Germania, fapt care îi aduce Hertei Müller interdicţia de a mai publica în România.

Constant hărţuită de Securitate, al cărei colaborator refuză să fie, Herta Müller emigrează în Germania în 1987, unde publică romane, între care se numără „Încă de pe atunci vulpea era vânătorul\", „Animalul inimii\", „Atemschaukel”, volume de eseuri între care „Hunger und Seite\" (Foame şi mătase), „Regele se înclină şi ucide\", precum şi volume de poezie din colaje.

Herta Müller este laureată a numeroase premii importante - Premiul Kleist (1994), Premiul European pentru Literatură Aristeion (1995), Premiul IMPAC Dublin (1998), Premiul Franz Kafka (1999), Premiul pentru Literatură al Fundaţiei Konrad Adenauer (2005).

Taguri articol


12