Liderul mişcării libaneze Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat război deschis Israelului, ţară responsabilă, în opinia sa, de asasinarea unui responsabil al mişcării. “Dacă sioniştii vor război deschis, îl vor avea”, a declarat acesta, într-un discurs retransmis pe un ecran gigantic, în timpul funeraliilor şefului operaţiunilor militare ale Hezbollah, Imad Moughnieh, asasinat marţi, la Damasc.
Mii de susţinători ai opoziţiei şi demnitari, printre care şi ministrul iranian al Afacerilor Externe, Manouchehr Mottaki, au participat la Beirut, la funeraliile liderului Hezbollah. Şi ayatollahul Ali Khamenei, i-a transmis condoleanţe liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, pentru „martiriul” lui Moughnieh. Pe străzi s-au difuzat cîntece care glorificau războiul sfînt şi martiriul, elogiindu-l pe Imad Moughnieh, considerat “erou al luptei împotriva Israelului”. Imad Moughnieh era una dintre cele mai căutate persoane din lume, pentru o serie de atentate şi răpiri şi se ascundea de la sfîrşitul anilor \'80. Potrivit unui lider Hezbollah, Moughnieh a fost ucis în explozia unei maşini-capcană, produsă marţi la Damasc, dar televiziunea oficială a organizaţiei, al-Manar, care a anunţat asasinatul, nu a precizat unde a fost comis acesta. Cel puţin o persoană a murit şi două au fost rănite în atentatul comis într-un cartier prosper al Damascului, unde se află o şcoală iraniană, o secţie de poliţie şi un birou al serviciile secrete siriene. Explozia ar fi fost provocată de un dispozitiv aflat în interiorul autovehiculului. În Siria, trăiesc mai mulţi oficiali din Hamas, inclusiv liderul Khaled Meshaal. Cel puţin un oficial Hamas a fost ucis în capitala siriană, în ultimii ani. Siria, care se află încă, tehnic, în război cu Israelul, găzduieşte lideri şi cartiere generale ale mai multor grupări militante palestiniene, care se opun negocierilor pentru pace în Teritoriile Ocupate.
Israelul a dezminţit orice implicare în asasinarea lui Imad Moughnieh, unul dintre fondatorii aripii militare a Hezbollah în anul 1983, Rezistenţa Islamică, care a luptat împotriva armatei israeliene ce ocupa la acea vreme sudul Libanului. Totuşi, măsurile de securitate la sediile reprezentanţelor diplomatice şi ale altor organizaţii israeliene din lume au fost sporite, pentru a preveni eventuale atentate. Serviciul de securitate internă a recomandat vigilenţă sporită şi în cazul avioanelor companiei israeliene El Al, navelor comerciale israeliene, dar şi al sinagogilor şi instituţiilor evreieşti.