Cu prilejul sărbătorii Hîdîrlezului, Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR) organizează, duminică, o serie de manifestări culturale, care au scop conservarea identităţii etnice şi promovarea în rîndul tinerilor a obiceiurilor legate de această sărbătoare. De asemenea, UDTR doreşte să stimuleze relaţiile interumane dintre membrii comunităţii turce din mediul urban şi cel rural şi să reînvie obiceiurile de Hîrdîrlez.
Sărbătoare preislamică, Hîdîrlezul se celebrează din timpuri străvechi de către poparele turcice din Anatolia şi pînă în Macedoania. Ziua de 6 mai semnifică, conform vechiului calendar al turcilor, care împărţea anul în două anotimpuri, începutul verii. În toate comunităţile turce, cu prilejul acestei sărbători, se sacrifică miei, se prepară bucate tradiţionale, cum ar fi turta din aluat nedospit numită „corek”, se spun legende, proverbe, zicători, se cîntă şi se dansează pe muzică tradiţională. Un obicei spune că de Hîdîrlez fetele nemăritate trebuie să umple o căldare cu apă sfinţită, în care sînt aruncate podoabe din aur, iar în ziua de Hîdîrlez, conform catrenelor populare anonime, „mani”, fetei respective i se interpretează viitorul. Pe 6 mai, turcii dobrogeni obişnuiesc să meargă la cimitir, să cureţe mormintele celor apropiaţi şi să dea de pomană.
Pentru a marca această sărbătoare, duminică, membrii comunităţii turce se vor întîlni în pădurea de la Basarabi, unde vor reînvia obiceiurile şi tradiţiile legate de Hîdîrlez. În Turcia, manifestările dedicate sărbătorii se desfăşoară sub patronajul Ministerului Culturii.