Secretarul american de Stat a convocat, la Washington, peste 260 de ambasadori şi diplomaţi din toate colţurile lumii, pentru o săptămână de reevaluare şi planificare, în condiţiile în care maşinăria diplomatică a Americii se confruntă cu mai multe crize.
Reuniunea fără precedent de la Washington a început luni şi la ea participă diplomaţi trimişi în 180 de ţări. Multora li s-a spus să rămână la Washington toată săptămâna, pentru o serie de reuniuni şi seminarii. Clinton urmează să se întâlnească astăzi cu ei şi va avea discuţii private cu responsabilii din ţările unde interesele SUA sunt cele mai mari. Oficialii au păstrat tăcerea în legătură cu scopul iniţial al reuniunii, spunând numai că secretarul de Stat este nerăbdător să încheie planificarea pentru 2011. Însă intervine în condiţiile în care SUA se confruntă cu mai multe provocări în ceea ce priveşte politica externă, inclusiv cererile Congresului de reducere a ajutorului străin şi impactul revoltelor din Egipt asupra politicii din Orientul Mijlociu. În plus, tensiunile persistă cu Iranul şi Coreea de Nord, dar şi în Afganistan şi Pakistan. Iar în condiţiile în care WikiLeaks publică în continuare documente diplomatice secrete, Departamentul de Stat nu poate evalua daunele complete făcute operaţiunilor sale. La începutul acestei luni, ambasadorul în Libia, Gene Cretz, s-a întors la Washington, după ce Tripoli s-a plâns în legătură cu raportele privindu-l pe Muammar Gadhafi. Şi alţi ambasadori importanţi vor analiza, săptămâna aceasta, dacă dezvăluirile WikiLeaks le-au făcut poziţia instabilă.
În timp ce preşedintele Barack Obama se concentrează pe chestiunile interne, pe măsură ce se apropie de alegeri, Hillary Cliton este aproape singură în furtuna politicii externe din jurul său. În urmă cu numai câteva zile, ea a sugerat că nu s-a hotărât să rămână în continuare şefă a diplomaţiei, în cazul în care Obama va obţine un al doilea mandat.