Hillary Clinton cere Iranului să urmeze exemplul egiptean

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Hillary Clinton cere Iranului să urmeze exemplul egiptean

Externe 16 Februarie 2011 / 00:00 587 accesări

SUA susţin revendicările manifestanţilor iranieni care au defilat luni împotriva Guvernului, la Teheran, a declarat secretarul de Stat american, Hillary Clinton, care a cerut Iranului să urmeze exemplul egiptean, ”deschizând sistemul politic”. Clinton a salutat curajul manifestanţilor care au protestat faţă de Guvern, luni, pentru prima dată după un an. ”Susţinem drepturile universale ale poporului iranian. El merită aceleaşi drepturi ca acelea pe care le cereau manifestanţii care au provocat căderea lui Hosni Mubarak”, a subliniat ea. Ea a avertizat cu privire la orice utilizare a violenţei, după incidente produse între forţele de ordine şi manifestanţi. În cursul acestora, poliţia iraniană a folosit gaze lacrimogene. ”Ceea ce vedem astăzi în Iran arată curajul poporului iranian şi spune multe despre ipocrizia regimului iranian, un regim care în ultimele trei săptămâni a salutat neîncetat ce se întâmpla în Egipt iar acum, când au ocazia să furnizeze poporului lor aceleaşi drepturi ca acelea pe care le-au cerut în numele poporului egiptean, ei îşi arată încă o dată adevărata faţă”, a apreciat ea.

Comisie pentru amendarea Constituţiei egiptene. Armata egipteană a numit o comisie de jurişti responsabilă cu amendarea Constituţiei, care s-a reunit pentru prima dată ieri, în prezenţa comandantului Consiliului Suprem al Forţelor Armate. Acesta vrea amendarea Constituţiei în zece zile şi organizarea ulterioară a unui referendum asupra acestor amendamente, în termen de două luni. Fraţii Musulmani, mişcare interzisă oficial în Egipt dar tolerată, au anunţat ieri că vrea să creeze un partid politic. Singurul lucru care împiedica gruparea să facă acest lucru era legea privind partidele, care interzicea înfiinţarea oricărei noi formaţiuni, fără acordul partidului fostului preşedinte Mubarak. Constituţia egipteană interzice, de altfel, formarea de partide pe baze religioase. În decembrie 2010, când dispuneau de 88 de locuri în Parlament, Fraţii Musulmani au boicotat al doilea tur de scrutin al alegerilor, denunţând fraude masive şi violenţe în favoarea partidului aflat la putere. Gruparea a dat asigurări că nu intenţionează să prezinte un candidat la viitoarele alegeri prezidenţiale. Frăţia a generat temeri în Occident privind instaurarea unui regim islamist după plecarea lui Mubarak, dar Fraţii Musulmani susţin că nu sunt în favoarea unui stat religios. Luni, autorităţile de la Cairo au cerut SUA să îngheţe averile mai multor membri ai fostului regim egiptean, a declarat, luni, un reprezentant al Departamentului de Stat american. El a precizat că solicitarea egipteană nu vizează şi averea fostului preşedinte Hosni Mubarak. Autorităţile de la Cairo au solicitat deja mai multor ţări europene, printre care Germania, Marea Britanie şi Franţa, să îngheţe averile foştilor responsabili ai regimului Mubarak, însă nu au formulat cereri privind bunurile şi fondurile acestuia. O publicaţie arabă anunţa ieri că fostul preşedinte egiptean este în comă profundă şi ar putea muri în orice moment.

Proteste mortale în Bahrain. Doi manifestanţi şiiţi au fost ucişi în Bahrain, în timp ce forţele de ordine dispersau protestele antiguvernamentale, care au continuat ieri. Aceste manifestaţii, organizate în special în localităţile şiite, au început luni, la iniţiativa activiştilor pe Internet, care au făcut apel, pe Facebook, la manifestaţii pentru a cere reforme politice şi sociale, după modelul protestelor din Tunisia şi Egipt. Bahrain, o mică ţară din Golf, cu o populaţie majoritar şiită dar care este condusă de o dinastie sunnită, este percepută ca săracă în comparaţie cu monarhiile petroliere din regiune, rezervele sale de petrol fiind, practic, epuizate.

Jurnalişti BBC bătuţi în Yemen. Un jurnalist şi un cameraman de la BBC au fost atacaţi în mod deliberat, luni, în Yemen, de partizani ai Guvernului, în timp ce relatau de la manifestaţiile împotriva preşedintelui Ali Abdallah Saleh, a afirmat grupul britanic BBC. Abdallah Ghorab, corespondentul în Yemen al postului BBC în limba arabă, a fost lovit şi are tăieturi pe faţă şi vânătăi pe spate. Cameramanului său, care a fost de asemenea bătut, i-au fost confiscate telefonul mobil şi ceasul. După ce i-au atacat pe cei doi jurnalişti, agresorii lor l-au dus pe corespondentul BBC spre un vehicul care aparţinea unui oficial yemenit, Hafez Meiyad, cunoscut că este apropiat al preşedintelui yemenit, care i-a reproşat că pătează reputaţia Yemenului, a adăugat BBC. Intervenţia poliţiei a permis încheierea incidentului iar agresorii au plecat la bordul maşinii lui Hafez Meiyad. Confruntări au avut loc, luni, la Sanaa, între mii de manifestanţi care cereau demisia preşedintelui şi partizani ai şefului statului, înarmaţi cu bastoane şi pietre.



12