Hillary Clinton: Hamas trebuie să recunoască Israelul şi să renunţe la violenţă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Hillary Clinton: Hamas trebuie să recunoască Israelul şi să renunţe la violenţă

Externe 05 Martie 2009 / 00:00 462 accesări

Secretarul de Stat american a declarat, într-un interviu televizat miercuri, că administraţia sa va refuza să colaboreze cu un guvern palestinian care să includă Hamas, dacă această mişcare nu recunoaşte Israelul şi nu renunţă la violenţă. ”Dacă există un guvern de uniune care să includă Hamas, atunci ne aşteptăm ca Hamas să respecte principiile Cvartetului (ONU, SUA, UE, Rusia), care sînt aceleaşi: Hamas trebuie să renunţe la violenţă, să recunoască Israelul şi să accepte angajamentele luate de OEP”, a explicat Hillary Clinton. Acuzînd Hamas că este o grupare teroristă, ea a apreciat că ”mişcarea care controlează Fîşia Gaza devine tot mai mult un client al Iranului”. Ea a adăugat că vrea o declaraţie oficială şi clară a Hamas în cazul în care această mişcare decide să îşi modifice poziţia. ”Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) a făcut-o şi cred că este lucrul minim pe care îl aşteptăm de la Hamas”, a subliniat Hillary Clinton, aflată în turneu în regiune.

La rîndul său, preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat că viitorul guvern israelian trebuie să înceteze colonizarea în Cisiordania şi să deschidă punctele de trecere cu Fîşia Gaza. ”Noi respectăm alegerea poporului israelian şi alegerile israeliene, dar cerem, de asemenea, ca viitorul guvern să respecte foaia de parcurs şi perspectiva a două state”, a declarat Abbas într-o conferinţă de presă comună cu Hillary Clinton, la Ramallah. El a insistat, de asemenea, asupra necesităţii deschiderii Fîşiei Gaza, pentru a pune capăt suferinţei poporului palestinian din teritoriile palestiniene şi pentru a permite reconstrucţia acesteia după ofensiva israeliană din decembrie - ianuarie. Totodată, liderul Autorităţii Palestiniene a cerut Iranului, aliat al mişcării islamiste Hamas care deţine controlul în Fîşia Gaza, să nu se mai amestece în afacerile interne palestiniene. ”Iranul intervine exclusiv pentru a agrava diviziunile dintre palestinieni”, a adăugat acesta. Rachetele iraniene pot lovi instalaţiile nucleare israeliene, a declarat, miercuri, un comandant iranian, în condiţiile speculaţiilor potrivit cărora Israelul ar putea ataca instalaţii nucleare iraniene. Iranul afirmă că cele mai perfecţionate rachete ale sale, Shahab-3, au o rază de acţiune de circa 2.000 de kilometri, suficientă pentru a lovi Israelul, dar experţii străini au îndoieli. Singura instalaţie nucleară israeliană cunoscută este centrul de cercetare nucleară din Neguev, unde se află un reactor şi despre care se crede că ar ascunde un centru de producere a armelor nucleare. Israelul nu a recunoscut niciodată că ar deţine arma nucleară, dar, potrivit unor estimări, el are mai mult de 200 de astfel de arme. Teheranul a organizat, miercuri, o conferinţă privind Fîşia Gaza, reunindu-i, pentru două zile, pe liderii Hamas şi pe reprezentanţii statelor din regiune, precum şi delegaţiile sud-africană şi nigeriană. Aceasta este o replică la evenimentul care s-a încheiat luni, în Egipt, cu promisiunea comunităţii internaţionale de a acorda 4,5 miliarde de dolari pentru reconstrucţia Fâşiei Gaza.

Pe de altă parte, se relatează că Marea Britanie a blocat negocierile pentru mutarea ambasadei din Tel Aviv în imobilul aparţinînd unei firme implicate în construirea de colonii în Cisiordania, relatează ”Haaretz”. Ambasada britanică urma să se mute în imobilul Kirya Tower din Tel Aviv, aparţinînd companiei Africa-Israel, deţinută de omul de afaceri israelian Lev Leviev, mutat de curînd în Marea Britanie. Mai multe organizaţii britanice pro-palestiniene protestau faţă de decizia de cooperare cu o companie israeliană implicată în proiecte de construire a coloniilor evreieşti din Cisiordania. Presa britanică a publicat numeroase petiţii în care Ministerul de Externe era îndemnat să nu mute ambasada în clădirea companiei Africa-Israel. O astfel de petiţie fusese semnată de mai mulţi deputaţi din cadrul Autorităţii Palestiniene.



12