Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a criticat, miercuri, Europa în legătură cu respectarea libertăţilor religioase, referindu-se, fără să precizeze exact, la atitudinea faţă de vălul islamic şi islam în general, cu ocazia publicării raportului anual al Departamentului de Stat privind libertatea religioasă. Acest document remarcă deteriorarea în ultimul an a libertăţilor religioase, în special în Afganistan şi Iran şi pune în evidenţă evoluţii mai contradictorii în China şi Indonezia. Observaţia lui Clinton legată de Europa a fost susţinută imediat de adjunctul său însărcinat cu drepturile omului, Michael Posner, care a citat interzicerea construcţiei de minarete în Elveţia şi interzicerea portului vălului integral (burqa).
Problema libertăţii religioase generează periodic neînţelegeri între cele două maluri ale Atlanticului. “În SUA apărăm în justiţie dreptul musulmanilor de a purta vălul integral pe stradă, la şcoală. Aceasta este poziţia noastră”, a declarat Posner. Alegătorii elveţieni au aprobat, în urmă cu un an, o reformă care interzice construirea de noi minarete. Franţa a interzis, în septembrie, portul vălului islamic integral, iar Olanda intenţionează să îi urmeze exemplul. Clinton a definit libertatea religioasă ca fiind capacitatea de a-ţi practica liber credinţa şi de a-ţi creşte copiii potrivit normelor acestei credinţe, de a publica documente religioase necenzurate, de a-ţi schimba religia sau de a nu practica niciuna. Raportul Departamentului de Stat arată că minorităţile non-musulmane din Afganistan sunt vizate în continuare de hărţuiri, violenţă ocazională şi discriminare în această societate afectată de raăzboi. În Iran, Guvernul este cel care impune din ce în ce mai mult o atmosferă ameninţătoare în jurul minorităţilor religioase. În China, se înregistrează pe de o parte un fenomen de răspândire a practicării unor religii chineze tradiţionale, cum ar fi budismul, iar pe de altă parte, reprimarea minorităţii musulmane uigure. În Indonezia, pluralismul a fost afectat de atacurile extremiste împotriva bisericilor creştine, majoritatea autorilor acestor atacuri nefiind aduşi în faţa justiţiei. Însă Guvernul a depus eforturi pentru a dezvolta dialogul între religii.
SUA au publicat, în 2009, o listă neagră cu statele care reprimă libertăţile religioase, cuprinzând Arabia Saudită, Myanmar, China, Coreea de Nord, Eritreea, Iran, Sudan şi Uzbekistan. Ea urmează să fie revizuită în câteva luni.