Hillary Clinton mizează pe sprijinul aliaţilor europeni pentru rezolvarea problemelor internaţionale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Hillary Clinton mizează pe sprijinul aliaţilor europeni pentru rezolvarea problemelor internaţionale

Externe 04 Februarie 2009 / 00:00 400 accesări

Noul secretar de Stat american intenţionează să ceară sprijinul aliaţilor europeni într-o serie de probleme, în principal pentru închiderea bazei de la Guantanamo Bay, dar şi în relaţia cu Rusia, Iranul sau Sudanul, relatează ”Washington Times”. Înaintea primului turneu pe care şefa diplomaţiei americane îl efectuează în străinătate, purtătorul de cuvînt al Departamentului de Stat, Robert A. Wood, a declarat: ”Ne aşteptăm la discuţii foarte substanţiale”. Hillary Clinton va avea întîlniri cu ministrul britanic de Externe, David Miliband şi cu şeful diplomaţiei germane, Frank-Walter Steinmeier. Wood a refuzat să ofere detalii, dar oficiali din cadrul administraţiei americane au declarat că principalele probleme sînt Afganistanul şi Pakistanul, procesul de pace din Orientul Mijlociu, deţinuţii de la Guantanamo Bay, relaţiile cu Rusia, Iran, Sudan şi Zimbabwe. Administraţia Obama vrea să ceară ajutorul Europei în chestiuni care ţin de închiderea bazei de la Guantanamo, dar şi în relaţia cu Sudanul şi Zimbabwe. În plus, şi europenii au nevoie de sprijinul SUA în problema programului nuclear iranian şi a conflictului israeliano-palestinian.

De asemenea, Hillary Clinton şi omologul său rus, Serghei Lavrov, au convenit, într-o convorbire telefonică, să amelioreze relaţiile dintre Moscova şi Washington, potrivit unui comunicat al Ministerului rus de Externe. “Cei doi oficiali au subliniat interesul reciproc pentru elaborarea unei agende pozitive a relaţiilor, după instalarea noi administraţii americane conduse de preşedintele Barack Obama”, conform comunicatului. Ei au subliniat în special “importanţa consolidării cooperării pe plan bilateral, pe probleme de dialog strategic şi economic şi pe probleme de actualitate internaţională, inclusiv soluţionarea situaţiei din Afganistan”. Clinton şi Lavrov au convenit să păstreze legătura în privinţa tuturor problemelor internaţionale şi celor bilaterale care interesează ambele părţi.

Eurodeputaţii cer statelor UE să primească deţinuţi de la Guantanamo

Eurodeputaţii au cerut, marţi, statelor UE, foarte reticente, să îl ajute pe Barack Obama să închidă centrul de detenţie de la Guantanamo, primind deţinuţi, după ce au dat mai mulţi ani lecţii de democraţie Washingtonului. “Nu putem doar să spunem «este vina americanilor, ei trebuie să o rezolve»”, a apreciat, la Strasbourg, Daniel Cohn-Bendit, co-preşedinte al partidului european al Verzilor. “UE trebuie să negocieze cu americanii pe baze reale, studiind dosarele deţinuţilor şi punînd condiţii”, a declarat el, amintind că “Guantanamo este în contradicţie totală cu concepţiile juridice europene”. În opinia eurodeputatului liberal Sarah Ludford, implicarea europenilor se justifică din motive umanitare şi judiciare. Este vorba, de asemenea, despre responsabilitatea morală a statelor, în condiţiile în care circa 12 dintre ele au participat la programul de predare a acestor deţinuţi, găzduind pe teritoriile lor închisori secrete ale CIA. Preşedintele grupului socialist, Martin Schultz, a cerut, la rîndul său, “susţinerea pasului simbolic” (decretul de închidere a Guantanamo) făcut de Barack Obama la sosirea sa la Casa Albă. “Acest lucru va permite distanţarea de semnalul dezastruos transmis în ţările musulmane de fostul preşedinte american, prin crearea acestei tabere a ruşinii”, a adăugat el.

Într-o rezoluţie comună, care rămîne prudentă, marile formaţiuni parlamentare cer capitalelor europene să coopereze pentru a găsi soluţii şi să fie pregătite să accepte deţinuţi de la Guantanamo în UE, dacă Washingtonul solicită acest lucru”. Acest text de compromis va fi supus votului în cursul acestei zile.



12