”România doreşte să găsească noi soluţii pentru includerea în Visa Waiver”, i-a spus marţi, la Washington, ministrul român de Externe, Teodor Baconschi, secretarului american de Stat, Hillary Clinton, care, însă, nu pare să fi identificat noi modalităţi decât cele deja ştiute - îmbunătăţirea ratei de refuz a vizelor. Secretarul american de Stat a evitat să facă promisiuni concrete sau să se arate prea optimistă şi a repetat că singura cale posibilă este îmbunătăţirea ratei de refuz a vizelor, insistând asupra faptului că în Visa Waiver, condiţiile sunt puse de Congres, nu de administraţie. Ce poate face administraţia este să-i ajute pe români să cunoască mai bine ce au de făcut şi care sunt regulile, pentru a nu-şi vedea dosarul refuzat atunci când solicită viza de SUA.
România, alături de Bulgaria, Polonia şi Cipru, se numără printre cele patru ţări din UE care nu sunt încă incluse în Visa Waiver. Dintre aceste patru ţări UE ai căror cetăţeni încă mai au nevoie de vize pentru a intra în SUA, România are rata cea mai mare de respingere a vizelor, 26,3% la 1 octombrie 2009, în condiţiile în care pragul maxim admis este de 3%. Polonia a înregistrat, în 2009, o rată de refuz de 13,5%, iar Bulgaria de 17,8%. În martie, pentru a micşora rata de respingere a vizelor, MAE, în colaborare cu Ambasada SUA la Bucureşti, a lansat o campanie de informare a populaţiei intitulată ”Viză pentru SUA”. Proiectul vizează prezentarea de informaţii privind procedura de solicitare a unei vize temporare pentru SUA, demers ce sprijină îndeplinirea criteriilor tehnice de către România pentru includerea în programul Visa Waiver. Programul Visa Waiver este facilitatea prin care cetăţenii unei ţări pot călători în SUA fără a avea nevoie în prealabil de obţinerea unei vize pentru intrarea pe teritoriul american de la Ambasada SUA, dacă şederea se desfăşoară pe o perioadă mai mică de 90 de zile.
Admiterea în Visa Waiver ţine însă şi de îndeplinirea anumitor criterii tehnice, precum implementarea paşapoartelor electronice, schimbul de informaţii cu privire la persoanele suspecte de activităţi teroriste, raportarea paşapoartelor furate/pierdute şi implementarea programului Air Marshals pe cursele aeriene directe cu SUA. România a implementat sistemul paşapoartelor electronice şi va ridica nivelul de securitate şi securizare a frontierelor, odată cu pregătirile pentru aderarea la Schengen. De asemenea, autorităţile române îşi propun să-şi eficientizeze eforturile de combatere a imigraţiei ilegale, iar luna trecută, SRI şi Federal Air Marshals au încheiat un memorandum prin care ofiţeri români sub acoperire vor urca înarmaţi la bordul viitoarelor curse TAROM cu destinaţia SUA.