Secretarul de Stat american a avut o serie de întâlniri joi seară cu opozanţi din Belarus, un gest de susţinere după reprimarea opoziţiei din această ţară în urma alegerilor prezidenţiale din 19 decembrie. Hillary Clinton intenţiona să discute cu aceştia despre represiunea din Belarus. Secretarul de Stat continuă să ceară eliberarea imediată a deţinuţilor şi stoparea represiunii contra opoziţiei, mass-media şi societăţii civile din Belarus.
Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a fost reals la 19 decembrie pentru un al patrulea mandat consecutiv, cu aproape 80% din voturi. O manifestaţie a opoziţiei, imediat după încheierea scrutinului, a reunit, la Minsk, zeci de mii de persoane, care au denunţat fraude masive. Manifestaţia a fost violent dispersată de poliţie, care a arestat aproximativ 600 de persoane. Oficialii americani şi-au exprimat speranţa ca opozanţii primiţi la Washington să nu fie ameninţaţi la întoarcerea în ţară.
UnE îi va interzice viza preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko pentru a sancţiona reprimarea opoziţiei după alegerile prezidenţiale. În cadru unei reuniuni la Bruxelles, reprezentanţii permanenţi ai celor 27 de state membre au decis să lanseze procedura de restabilire a restricţiilor de viză pentru preşedintele belarus şi pentru o serie de demnitari ai regimului. UE a impus în 2006 restricţii de viză preşedintelui Lukaşenko şi unui număr de 40 de oficiali din Belarus. Aceeste sancţiuni au fost suspendate în 2008, în speranţa încurajării unei deschideri a regimului. UE a îngheţat activele demnitarilor vizaţi în 2006 şi această sancţiune este încă în vigoare. Ambasadorii UE au decis, ieri, să le ceară experţilor lor să analizeze elaborarea unei noi liste cu persoane din Belarus supuse sancţiunilor.