Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, care a străbătut planeta timp de patru ani, şi-a oferit, marţi, un ultim turneu mondial, virtual, din Antarctica şi până în Africa, răspunzând, la Washington, unor întrebări adresate de posturi străine de televiziune, în cadrul unei video-conferinţe. Acest eveniment mediatic face parte dintr-o serie de conferinţe de presă şi ceremonii organizate săptămâna aceasta, Clinton urmând să părăsească Departamentul de Stat, mâine şi să îi predea ştafeta lui John Kerry. Acestea reprezintă tot atâtea ocazii pentru secretarul de Stat să prezinte un bilanţ al celor patru ani petrecuţi la conducerea diplomaţiei americane şi să alimenteze speculaţiile cu privire la viitorul său politic, tot Washingtonul crezând că va candida la alegerile prezidenţiale din noiembrie 2016.
Şefa diplomaţiei americane a fost intervievată peste o oră de jurnalişti şi studenţi străini reuniţi prin intermediul unei legături prin satelit, de către Departamentul de Stat şi postul australian de televiziune ABC. Ea a vorbit despre procesul de pace din Orientul Mijlociu, riscul terorist în Africa de Nord, ameninţarea nord-coreeană, cea nucleară iraniană, despre Japonia şi India, resursele din Antarctica sau Columbia. Clinton, care a fost Prima Doamnă în mandatul de preşedinte al lui Bill Clinton, senatoare din New York şi candidată în alegerile primare democrate din 2008 împotriva lui Barack Obama, a reuşit să evite o întrebare despre scrutinul din 2016. ”În acest moment nu mă gândesc deloc la acest lucru. Vreau să închei mandatul de secretar de Stat şi să recuperez cei 20 de ani de lipsă de somn”. Alături de preşedintele Obama, ea nu a exclus, într-un interviu difuzat duminică seara de postul CBS, o candidatură pentru Casa Albă. illary Clinton părăseşte Departamentul de Stat după un număr-record de 112 vizite efectuate şi peste 1,5 milioane de kilometri parcurşi la bordul avionului. Ea a recunoscut, totuşi, că este epuizată şi a suferit, în decembrie şi ianuarie, o comoţie cererală.
CONFIRMARE Senatul american a aprobat cu o foarte mare majoritate, marţi, nominalizarea lui John Kerry, în vârstă de 69 de ani, la conducerea diplomaţiei SUA, înlocuind-o pe Hillary Clinton. Senatorii, a căror aprobare este imperativă pentru confirmarea tuturor miniştrilor, au votat cu 94 de voturi pentru şi trei împotrivă nominalizarea lui John Kerry, după un prim vot favorabil desfăşurat în cursul dimineţii în comisie. Numirea lui John Kerry s-a realizat în doar câteva zile, dovadă a consensului din jurul personalităţii senatorului, care a petrecut 28 de ani în Camera Superioară a Congresului. Pentru democrat, care a pierdut alegerile prezidenţiale din 2004 în faţa lui George W. Bush, numirea aceasta este o consacrare. Erou de război în Vietnam, devenit sceptic privind intervenţionismul şi as în politică, acesta pretinde că are ”diplomaţia în sânge”. Parcursul carierei sale merge de la Iran la China, trecând prin dosarul israeliano-palestinian şi schimbarea climatică.